Adam Gallery se mění na Fait Gallery. Současné umění ale zůstává

Brněnská Adam Gallery po deseti letech opouští prostor bývalé továrny Vaňkovka. Přední výstavní síň soudobé malby tak v dosavadní podobě končí. Nahradí ji Fait Gallery, kterou zřídil sběratel a investor Igor Fait. I nová galerie se chce soustředit na současné umění.

„Rozhodli jsme se, že bychom se zase měli vrátit k tomu, proč jsme se vlastně sešli, tzn. k budování sbírky a podpoře mladých umělců,“ vysvětlil Miroslav Lekeš, který před deseti lety stál se sběratelem Richardem Adamem u otevření tehdejší Wannieck (dnes Adam) Gallery. Sbírka soudobého českého umění čítá více než 1200 děl.

Dekádu fungování galerie narušily jen před dvěma lety neshody s pronajímatelem, městskou společností Jižní centrum. Galeristé tehdy začali dokonce výstavní prostory bývalé továrny Vaňkovka opouštět, nakonec se ale spor podařilo urovnat novou smlouvou. 

Miroslav Lekeš a Denisa Kujelová o galerii (zdroj: ČT24)

Výstavní tradice nekončí podle Miroslava Lekeše ani nyní. „Našli jsme opravdu důstojného a kvalitního pokračovatele,“ nepochybuje. Tím je Fait Gallery, jež dosud sídlila v bývalém klášteře v Králově Poli.

Současné umění zůstává, přibude kavárna a dílny

„Na původní dramaturgii navážeme v koncepci velkorysých výstav, výstavní prostory ale máme v úmyslu rozdělit a doplnit odpočinkovou zónou, která zde nebyla. Chceme také realizovat přednáškové cykly, s nimiž jsme začali už v původní galerii, a otevřít se i jiným sférám umění,“ shrnula výhled ředitelka nastupující Fait Gallery Denisa Kujelová. 

Galeristka Denisa Kujelová v původních prostorách Fait Gallery
Zdroj: Igor Zehl/ČTK

Nový tým převezme někdejší tovární halu od ledna, na začátek roku plánuje renovaci. Součástí Fait Gallery se nově stane funkční kavárna, dílna pro umělce a prodejna knih. Zachováno zůstane zaměření na výtvarné umění 20. a 21. století. Galerie se znovu otevře koncem března výstavou Kateřiny Vincourové, autorských dvojic Jiřího Franty s Davidem Böhmem a polských umělců Ewy a Jacka Dorozsenkových.

Do konce roku stihnou návštěvníci v současné galerii ještě navštívit výstavy Marka Meduny, Dany Sahánkové a Jiřího Černického.