Betlémská cesta vede z Třeště až do Prahy

Domácnosti v Třešti se znovu otevřely návštěvníkům. Řezbáři jim předvádějí, jaké úpravy provedli na svých slavných betlémech. Některé řemeslníky mohou lidé sledovat přímo při práci. Betlémská cesta je v Česku unikátní, betlémy si obvykle prohlédnou tisíce lidí. Ukázky jsou vystaveny i v Praze.

Betlémská cesta je otevřena až do 2. února příštího roku. Na webu města najdou lidé mapu se zastaveními, kde všude je možné betlémy vidět. Každý přístupný dům je označen i cedulkou na vratech.

Betlémy v Jindřišské věži

S předstihem začala výstava v Schumpeterově domě v expozici Spolku přátel betlémů. Lidé najdou betlémy také v Muzeu Vysočiny a na zámku, v kostele sv. Kateřiny a v sídle firmy Podzimek. Atmosféru betlémů z Třeště mohou návštěvníci obdivovat také v Jindřišské věži v Praze.

V třešťských betlémech je zaznamenána i místní historie. Narození Ježíše Krista přenesla většina místních betlemářů na Českomoravskou vrchovinu. Odehrává se proto v kopcovité krajině protkané potůčky a zamrzlými rybníky, kde nechybí pasoucí se ovečky nebo koňské povozy. Lidé s dary připomínají známé postavičky z města.

Nasbírat pařezy a mech

Na betlém se mohou lidé přijít podívat třeba do dílny na dvoře rodinného domu Evžena Hamtáka. Betlemář s předstihem betlém přestavěl, vyměnil starý mech, na konstrukci našrouboval pařezy a drátem připevnil stromovou kůru. Pařezy, mech a další materiál sbírají betlemáři od poloviny října. Loni se přišlo k Hamtákům podívat asi 800 lidí.

Betlémská cesta vede z Třeště až do Prahy (zdroj: ČT24)

Někteří betlémáři návštěvníkům také ukazují, jak se figurky vyřezávají. Každý rok se řezbáři snaží svůj betlém nějak modernizovat. „Každý rok uděláme tak čtvrtinu úplně novou. Jinak se musí donést mech a kytky, to vše přijde vždy nový,“ říká řezbář a betlemář Jan Bukvaj.

Podle místostarostky Evy Požárové je Betlémská cesta největší turistickou atrakcí ve městě. Město očekává její zapsání na seznam nemateriálních statků tradiční lidové kultury ČR. Betlémy jsou přístupné každý den od Štěpána až do Hromnic tedy do 2. února.