Blanka Bohdanová bude ve své benefici vzpomínat jen trochu

Praha - Známá divadelní i filmová herečka, nositelka mnoha ocenění za herectví i dabing Blanka Bohdanová uvede na scéně Divadla Kolowrat svoji benefici. Ve večeru nazvaném Barevný život kromě herečky vystoupí i Zuzana Maléřová a Jan Dolanský. Premiéra je připravená na 29. května, v červnu se odehraje pět repríz.

„Já moc často do vzpomínek nesahám, ráda žiji přítomností a ještě víc budoucností, ta mě zajímá nejvíc,“ říká herečka, která je oporou souboru Národního divadla od roku 1966. Její benefice bude pojata jako pohled na život z dnešního pocitu. „Je to komponované k tomu, jak bychom o životě přemýšleli, kdybychom byli v její věkové kategorii,“ přibližuje inscenaci režisérka Lída Engelová.  

Režisérka pracuje s herečkou již počtvrté. Bohdanové vybrala herecké partnery, s Janem Dolanským pracuje herečka podle svých slov velmi ráda již od jejich společné inscenace Stísněná.  

„Nerada o sobě na veřejnosti moc povídám, zvolili jsme taktiku, že přijde Zuzana Maléřová a na něco se mě zeptá. Nějakých osobních věcí se dotkneme,“ přibližuje komorní představení Bohdanová.

Bohdanová začínala ve Východočeském divadel v Pardubicích, postupně působila v Městských divadlech pražských a v 60. letech také v Divadle E. F. Buriana. V ND sehrála víc než 80 rolí. Podle svých slov hrála celý život velké, krásné role, jedinou rolí, po které toužila, ale která ji pokaždé minula, je Raněvská v Čechovově Višňovém sadu.

V benefici zazní i dvě hereččiny oblíbené básně - od poloviny 70. let, kdy byla vlivem společenského vývoje utlumena její herecká kariéra, se věnuje výtvarnému umění, poezii a filozofii. Herectví je pro ni ale stále na prvním místě.