Hudebním světem otřásl další odchod. Zemřela Whitney Houstonová

Los Angeles – Ve věku 48 let zemřela americká zpěvačka a herečka Whitney Houstonová. Mrtvé tělo identifikovali její příbuzní včera v hotelu Beverly Hilton v Los Angeles. Podle Guinessovy knihy rekordů byla nejoceňovanější umělkyní všech dob, v posledních letech však měla problémy s drogami, které z její kariéry učinily další smutný příběh o zbytečně zmařeném talentu. Příčina její smrti není doposud známa. Houstonová patřila mezi největší pěvecké hvězdy a do paměti hudebních i filmových milovníků se zapsala nejvíce ve filmu Osobní strážce po boku Kevina Costnera. Zemřela v předvečer každoročního předávání cen Grammy, kde měla podle agentury Reuters vystupovat. Sama přitom toto ocenění získala již šestkrát.

Podle policistů byla Houstonová prohlášena za mrtvou krátce před čtvrtou hodinou odpolední (cca 0:55 SEČ) Její tělo detektivové ponechali na místě po dobu vyšetřování. „Když jsme přijeli, hasiči a ochranka hotelu se pokoušeli o resuscitaci. Ale krátce před čtvrtou hodinu odpoledne byla Whitney Houstonová prohlášená za mrtvou,“ dodal. Rosen dále řekl, že policie obdržela tísňové volání od hotelové ostrahy v 15:43 (0:43 SEČ). Následný zásah záchranářů byl velmi rychlý, protože zdravotníci již byli v hotelu kvůli nadcházející ceremonii Grammy přítomní. Resuscitace byla nicméně neúspěšná.

Tělo Houstonové koroner po několika hodinách převezl do místní márnice, kde patologové provedou pitvu. Brian Elias z úřadu losangeleského koronera uvedl, že termín ohledání prozatím stanoven nebyl. Server TMZ s odvoláním na svědky napsal, že zpěvačka v noci bujaře slavila se svými známými přímo v hotelu. 

Na zpěvaččinu smrt okamžitě reagovali mnozí fanoušci a přátelé z hudebního průmyslu. „Zpráva o odchodu Whitney mne naprosto zlomila,“ uvedl legendární hudební producent Quincy Jones. „Vždy jsem litoval, že jsem neměl příležitost s ní pracovat. Byla skutečný originál a nesrovnatelný talent. Budu ji hrozně postrádat,“ dodal.

Reakce na skon zpěvačky záhy po oznámení začaly plnit také sociální sítě. Mimořádný hlas zesnulé kolegyně vyzdvihla zpěvačka a herečka Barbra Streisandová nebo zpěvák Lionel Ritchie. Smutek nad smrtí Houstonové a soustrast s její rodinou vyjádřily například zpěvačka Aretha Franklinová, Mariah Carey nebo Rihanna.

Whitney Houston:

„Na slovo 'diva' jsem velmi opatrná. Setkala jsem se s divami a nechci být jednou z nich, chápete? Je to velmi zvláštní slovo. Může znamenat 'primadona', nebo bohyně. Každý den můžete být to, nebo ono. Já jsem prostě Whitney.“

Hotel Beverly Hilton začaly záhy obklopovat zástupy fanoušků i novinářů. Stavba v centru čtvrti Beverly Hills, kde Whitney Houstonová strávila poslední okamžiky života, už přitom byla dějištěm řady dramatických událostí. V roce 2008 se tu například odehrála osudová schůzka politika Johna Edwardse s jeho milenkou. Nadějný demokratický kandidát na prezidenta byl spatřen, jak vklouzl do hotelu, což vedlo k odhalení sexuálního skandálu, který ukončil jeho politickou kariéru. Edwards musel přiznat, že s Rielle Hunterovou zplodil nemanželské dítě. To přimělo jeho rakovinou trpící manželku Elizabeth k rozchodu a politik se stal terčem kritiky a pohrdání americké společnosti.

  • Tělo zpěvačky bylo nalezeno uvnitř hotelu v Los Angeles zdroj: ČT24
  • Policie odváží tělo Houstonové z hotelu autor: Jae C. Dong, zdroj: Isifa/Getty Images

Hotel Beverly Hilton, který v Los Angeles v roce 1953 otevřel Conrad Hilton, byl rovněž místem kuriózního politického omylu. V listopadu 1962 tu Richard Nixon při tiskové konferenci tvrdil, že jeho politická kariéra je v troskách, když prohrál s Patem Brownem souboj o křeslo kalifornského guvernéra. „Nixon už nebude kopat kolem sebe, protože, pánové, tohle je moje poslední tisková konference,“ prohlásil tehdy muž, který o čtyři roky později vyhrál prezidentské volby.

  • Whitney Houstonová autor: Nick Wass, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/33/3286/328577.jpg
  • Whitney Houstonová s Bobby Brownem v časech šťasného manželství autor: Jeff Kravitz, zdroj: Isifa/Getty Images http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/33/3286/328575.jpg
  • Whitney Houston s Mariahou Carey - rok 1998 autor: Kevork Djansezian, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/33/3286/328578.jpg
  • Houstonová při udílení výročních hudebních cen v roce 2009 autor: Matt Sayles, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/33/3286/328576.jpg

V počátcích kariéry okouzlovala svým hlasem osazenstvo zakouřených barů i návštěvníky kostela jakožto členka gospelového sboru. Nezaměnitelného zpěvu s rozsahem tří oktáv si záhy všiml šéf gramofonové firmy Arista Records Clive Davis, který jí v roce 1983 nabídl smlouvu. Už o dva roky později Houstonová vydala jedno z nejúspěšnějších debutových alb v historii hudebního průmyslu - Whitney Houston. Točila hit za hitem a dlouho byla příkladnou celebritou, kterou neprovázely žádné skandály.

O Whitney Houstonové se začalo naplno mluvilo v 80. letech. Byla jednou z nejprodávanějších umělkyní – jen ve Spojených státech prodala téměř 60 milionů desek. Celkem vydala sedm studiových alb. Divoké manželství se zpěvákem Bobbym Brownem, s nímž se rozvedla v roce 2007, společně s alkoholem a drogami jí však kariéru ničily. Houstonová prošla několika odvykacími kúrami, naposledy loni. Předloni přitom oznámila návrat na scénu. Na následném evropském turné však podle kritik působila jako duchem nepřítomná a selhával jí hlas. Některé plánované koncerty nakonec byly zrušeny.

Od poloviny osmdesátých do konce devadesátých let minulého století patřila Houstonová k nejprodávanějším zpěvačkám. Ovlivnila celou generaci mladších zpěvaček od Christiny Aguilerové po Mariah Careyovou.

Whitney Houstonová

  • Narodila se 9. srpna 1963 v Newarku v americkém státě New Jersey;
  • Za svou hudební kariéru získala šest cen Grammy, 22 ocenění American Music Awards a 30 cen magazínu Billboard;
  • Jejími nejznámějšími hity jsou písně I Will Always Love You nebo Saving All My Love for You; 
  • Vydala celkem sedm studiových alb, poslední s názvem I Look to You vyšlo v roce 2009; 
  • Účinkovala v několika filmech (zřejmě nejslavnějším byl snímek Osobní strážce z roku 1992 s Kevinem Costnerem v hlavní roli; známé jsou také romantické drama Kazatelova žena z roku 1996 nebo komedie Až si vydechnu z roku 1995);
  • 18. července 1992 se provdala za Bobbyho Browna; bouřlivé manželství provázené užíváním drog se rozpadlo po čtrnácti letech;
  • Posledních deset let života Houstonové bylo poznamenáno drogovou závislostí a neúspěšnými odvykacími léčbami. V roce 2002 v televizním rozhovoru přiznala, že užívá marihuanu, kokain, nadmíru pije a zneužívá léky na předpis.