Neapolská Carmen má vášeň pro žárovky a prezidenta

Carmen v Neapoli (zdroj: ČT24)

Opera Georgese Bizeta o osudovém a tragickém setkání cikánské dívky a vojáka, který se kvůli ní stane pašerákem, se 140 let od svého vzniku řadí mezi operní klasiky. Neapolské divadlo San Carlo ji nastudovalo v provedení zářivém a výpravném pod taktovkou Zubina Mehty. Vášnivá Carmen přivábila do hlediště i italského prezidenta.

Světoznámý dirigent indického původu Zubin Mehta má na neapolskou scénu osobní vzpomínky.  San Carlo byl první opera, do které jako osmnáctiletý mladík před lety vkročil. Tenkrát ho vyhodili, teď se do Neapole možná už jako slavný dirigent vrátí.

„Vejminek“ pro Mehtu?

Operní dům ve Florencii, který vedl třicet let na postu hudebního ředitele, mu už od roku 2017 neprodlouží smlouvu. Propůjčí mu ale titul doživotního emeritního šéfdirigenta. Nahradí jej bývalý šéf vídeňských symfoniků Fabio Luisi. Devětasedmdesátiletý Mehta prý nyní uvažuje o nabídce právě neapolského divadla San Carlo, které by ho rádo vidělo jako svého nového hudebního ředitele.

Tento rok se do Neapole vrátil podruhé. V září na této scéně s místním orchestrem secvičil a předvedl dvě Čajkovského symfonie. Operu Carmen nastudovanou pod jeho vedením si přišel poslechnout i sám italský prezident Sergio Mattarella. „Dirigent je z Indie, umělci pocházejí z mnoha částí světa - to kultura nás, lidi, spojuje a pomáhá,“ nechal se při té příležitosti slyšet. 

Carmen v Neapoli osvětluje na scéně na dvanáct tisíc žárovek. Kdo by se spokojil s méně výpravnou, ale bližší verzí, může na Bizetovu operu zajít do Národního divadla v Praze, Hudebního divadla v Karlíně nebo Moravského divadla v Olomouci, jež ji také mají na repertoáru.

Vydáno pod