Český grafický design očima Roberta V. Nováka

Praha – Vyhlášení nominací na České lvy doprovázelo i udílení prvních cen. Jednu z nich si odnesl Robert V. Novák, a to za nejkrásnější plakát pro snímek Alois Nebel. Film Tomáše Luňáka má celkem osm nominací včetně té za nejlepší snímek. A kolik jich dokáže proměnit? „Doufám, že všechny,“ říká přední český designér.

Robert Vojtěch Novák pracoval do roku 1990 jako litograf, fotograf a technický redaktor. Po revoluci tvořil třináct let návrhy pro divadlo Archa, v současnosti se věnuje především knižní úpravě a užité grafice. Získal dvě ocenění Czech Grand Design, je držitelem několika ocenění Nejkrásnější česká kniha roku.

„Mojí doménou je knižní úprava a ty plakáty jsou okraj práce, kterou dělám,“ podotýká Novák s poukazem na fakt, že práce grafika dnes obnáší i osvojení mnoha dalších činností. „Grafik je taková romantická představa, ale v tom jednom slově je obsaženo dnes už šest nebo sedm profesí, které musí vykonávat,“ doplňuje.

Rozhovor s Robertem V. Novákem (zdroj: ČT24)

Práci si podle svých slov čerstvý držitel Českého lva pečlivě vybírá. „Všechny ty knihy jsou nějakým způsobem spojeny s výtvarným uměním nebo s architekturou. Jsou to katalogy k výstavám, výtvarné monografie atd.,“ upřesňuje. Český grafický design byl podle Nováka na nejvyšší úrovni ve 30. a 60. letech, prezentovaných osobnostmi jako Ladislav Sutnar a Milan Grygar.

Českému designu se ale podle Nováka daří i dnes, zásluhu má na tom podle něj mladší svobodomyslná generace, jež není zatížena minulým režimem. „Na dnešní dobu můžeme ale správně nahlédnout až tak za třicet let,“ dodává.

Robert V. Novák je jedním z prvních držitelů sošky Českého lva za rok 2011. Ostatní budou známi 3. března při slavnostním vyhlášení, které odvysílá Česká televize od 20:00 na prvním programu. Moderování večera propojujícího film a hudbu se ujme zpěvačka Lucie Bílá.