Jan Zrzavý: Kleopatra II

Obraz Kleopatra II je určitou souhrnnou symbolickou představou slavného malíře Jana Zrzavého. V centru jeho zájmu byl celé půlstoletí (1907–1957). Každý prvek, jejž je možné na tomto díle vidět, má nejenom svůj význam jakožto součást kompozice, ale i jako symbol. Konkrétně symbolika barev u Jana Zrzavého má dlouhou a složitou genezi a není od ničeho odvozena. Malíř pracuje striktně s tím, jak na něj barvy působí, a snaží se to převést na svého diváka. Výrazná červená barva na těle Kleopatry pro něj byla symbolem života a vitálnosti, zelenou, již použil na drapérii, zase vnímal ve významu smrti. Kleopatra Jana Zrzavého je pozvednutím historické postavy na postavu symbolickou.

Jan Zrzavý (1890–1977) se hojně inspiroval předcházejícími malířskými styly, osobně velice obdivoval středověké umění. Jeho Kleopatra II je na rozdíl od své předchůdkyně oproštěna od detailů, soustředí se zde na sdělné a jednoduché prvky. A proč vlastně velký umělec 20. století sáhl při volbě námětu do tak vzdálené historické epochy? Napoví kurátorka Sbírky moderního umění NG v Praze Jitka Šosová.

Národní galerie v Praze nikdy nezavírá - Kleopatra II. (zdroj: ČT24)

Další díl z cyklu Národní galerie nikdy nezavírá přineseme opět v neděli 19. února. Všechny předešlé díly naleznete zde.

Vydáno pod