Recenze: Nové Star Wars jsou jako návrat domů

V noci ze středy na čtvrtek vstoupí do kin očekávaný sedmý díl filmové ságy Star Wars s podtitulem Síla se probouzí. ;crop;Režisér J. J. Abrams divákům sliboval klasické Hvězdné války, ze kterých budou fanoušci nadšení. A svému slovu dostál.

V prvních reakcích zatím výrazně převažuje spokojenost. Snad více než původní filmy jsou sedmé Star Wars především rodinným příběhem. Ač se tu představuje zcela nová generace, příběh v sobě nese silné odkazy na původní trilogii, včetně návratu klíčových postav.

Fanoušci na prvním místě

Divák se ocitá ve společnosti vojáka Impéria Finna (John Boyega), který dezertuje od své jednotky. Na útěku potkává záhadnou Rey (Daisy Ridley) se kterou je pojí společný cíl – najít Luka Skywalkera (Mark Hamill) a vzkřísit moc rytířů Jedi, kteří by se Impériu postavili.

Síla se probouzí plně využívá možnosti více než dvouhodinové stopáže. Snímek pohltí, navzdory délce nenudí a dostatek prostoru se najde jak pro všechny postavy – pro oblíbeného Hana Sola (Harrison Ford), princeznu Leiu (Carrie Fisher) nebo Žvejkala (Peter Mayhew), tak pro nováčky, ke kterým není těžké si jako divák najít cestu a upřímně jim fandit.

Celkově je koncept návratu postav z předchozích dílů postaven velice dobře. Nepůsobí rušivě ani prkenně a režisér zjevně myslel především na fanoušky celé série, pro které budou nové Hvězdné války návratem domů – do starého, dobře známého světa se vším, co k němu patří. Z původních dílů, na které odkazuje četnými nostalgickými pomrknutími, si bere ty nejlepší prvky a dále je rozvíjí do svižného, ale spolehlivě fungujícího příběhu. Oslovuje tak nejen příznivce celé ságy, ale hlavně novou generaci diváků, které je přizpůsobeno i obsazení nových tváří.

Síla se probudila (zdroj: ČT24)

Velice dobrým castingovým krokem bylo obsazení dvojice kladných hrdinů – stormtroopera Finna a sympatické dívky Rey. Typicky pro celou ságu hraje důležitou roli také robůtek, tentokrát BB-8, který obstarává, krom důležité role v příběhu, také velkou část komických momentů. Druhou, temnou stranu zastupuje maskovaný záporák Kylo Ren (Adam Driver) a generál Hux v podání herecky spolehlivého Domhnalla Gleesona.

Start do nové trilogie

Současně režisér neopomněl věnovat dostatečnou stopáž akčním scénám i výborně napsaným dialogům. Poněkud vymizela snad jen politická linka. Nutno říci, že to není nijak na škodu, naopak to tempu příběhu prospívá. Drobnou vadou na kráse je snad až příliš velká doslovnost. Některé momenty možná zbytečně odkazují na čtvrtý díl celé ságy.

K seznamu pozitiv náleží i kvalitní technické provedení. Klíčování scén je provedeno velmi precizně a vizuálně je snímek velice přirozený. Režisér poměrně důsledně dodržuje typickou estetiku celé série, včetně horizontálních stíraček.

Nové Hvězdné války nejsou jenom velkým spektáklem. Jde o kvalitně natočený snímek, který se podřizuje stylu původních filmů a plně ho respektuje. J. J. Abrams rozhodně natočil film, který, ač není ve všech ohledech stoprocentní, dokáže fungovat sám o sobě a současně je velice slušným startem do nové trilogie.