Zlínský Revizor kontroluje i Miloše Zemana

Zlínské divadlo je oblíbeným rajonem Gogolova Revizora. Satiru o korupci a zkaženosti úředníků tam nastudovali už popáté. Od předchozích inscenací se ta nejnovější výrazně liší - stále aktuální příběh převedl režisér Filip Nuckolls z ruského maloměsta počátku 19. století do současnosti.

Domnělý vysoký funkcionář z hlavního města zneužíval a děsil ostatní postavy na zlínském jevišti v letech čtyřicátých, šedesátých, osmdesátých a devadesátých. „Ať se zasadí kamkoli, ať už je výtvarné nebo jiné uchopení jakékoli, ten text vždycky funguje,“ domnívá se herec Luděk Randár, který se objevil už ve třech nastudováních. Tentokrát se zlínskému publiku představí v zásadní roli hejtmana.

Tvůrci ubrali ruských jmen a reálií a přidali víc těch, jež budou divákům povědomé. Řeší se například ztracené dotace na nepostavenou nemocnici. „Věřím, že diváci to nebudou vnímat tak, že jde o nějakou příliš násilnou aktualizaci, ale o to, co podle mě chtěl Gogol sdělit,“ doufá představitel revizora Chlestakova Pavel Vacek.

Revizor úřaduje ve Zlíně (zdroj: ČT24)

Ve třetím dějství se na scéně, doplněné o velkoplošné projekce, dokonce objeví tvář prezidenta Miloše Zemana a k ní jako hudební doprovod úryvek z protestsongu Jaroslava Hutky Náměšť.

„Na jednu stranu zde máme prezidenta, který říká, že můžeme mluvit o čemkoli a můžeme naši mezinárodní politiku zaměřovat na Čínu a na země, které potlačují lidská práva. A zároveň stát na odkazu listopadu 89. To je paradox naší doby,“ vysvětlil zmíněnou scénu režisér Filip Nuckolls.

Revizor / Jana Tomečková a Pavel Leicman
Zdroj: Dalibor Glück/ČTK

Bouřlivé reakce – nadšené i odmítavé - vyvolával Gogolův Revizor už v době svého vzniku před 180 lety. A koleduje si o ně i teď v Městském divadle Zlín, do konce roku ještě dvakrát.