Fascinace světlem? Fotograf Jedlička může vyprávět...

Jan Jedlička U Betlémské kaple (zdroj: ČT24)

Světlotisky, mezzotinty a pigmenty. Význam těchto slov naplní fotograf Jan Jedlička, který v pražské Galerii U Betlémské kaple vystavuje průřez svojí tvorbou. Umělec emigroval z Československa v roce 1969 do Švýcarska a teď žije střídavě v Curychu a v Praze. Samostatné výstavz se v rodné vlasti dočkal po jednadvaceti letech.

Marammu v jižním Toskánsku navštívil Jedlička poprvé před třiceti lety a její proměny a barvy se staly ústředním motivem jeho práce. „Upoutal mě na tom obrovský prostor čtyřiceti kvadrátních metrů. A také to, že jde o novou krajinu, která vznikla během posledních dvou set let,“ vysvětlil svou fascinaci zmíněnou oblastí.

Po pobřeží se potuloval s polaroidem nebo pomocí kresby hledal způsoby, jak se krajině přiblížit. Nakonec Jedličku oslovilo světlo. Vyvolává ho pomocí speciální grafické techniky mezzotinty – nazrněné a následně vyleštěné měděné desky. Na jedné z mezzotint pracoval s kolegou rok. Leštil, vyvolával světlo a nakonec ji vytiskl v Římě, protože nikde neexistoval tak velký stroj.

Jan Jedlička / Světlotisky, mezzotinty a pigmenty
Zdroj: ČT24/Jan Jedlička

Součástí projektu je také sbírka pigmentů, čili barevné stopy krajiny. Obrazy vyrobené z nalezených materiálů, jako jsou kameny nebo bláto. V Galerii U Betlémské kaple jeho díla zůstanou až do 24. ledna příštího roku.