Lidé, sněte! Jan Švankmajer také nebdí

Jan Švankmajer vyzývá ke snění (zdroj: ČT24)

Surrealistický režisér a výtvarník Jan Švankmajer nabádá lidi ke snění – prostřednictvím prodejní expozice Lidé, sněte! / Dream On! v pražské galerii Art in Box. Sám se snům a jejich výkladům ve své tvorbě opakovaně věnuje.

Před pěti lety uvedl Švankmajer do kin zatím svůj poslední film, psychoanalytickou komedii Přežít svůj život. I v ní se pohyboval na pomezí reality a snů, výtvarně pak zkombinoval animaci fotografií s hranými částmi. Stejnojmenná výstava koláží tehdy zahájila i provoz galerie Art in Box.

K pětiletému výročí si galerie opět nadělila výstavu Jana Švankmajera. Pod názvem Lidé, sněte! představuje třicet děl, z nichž více než polovina vznikla v letošním roce: objekty, koláže, grafiky i kresby.

Stále zaměňuj sen za realitu a naopak. Neexistují žádné logické přechody. Mezi snem a realitou je jen jeden nepatrný fyzický úkon: zvednutí nebo zavření víček. U denního snění pak odpadá i ten.
Jan Švankmajer

„Jan Švankmajer má fantastický smysl pro černý humor. Využívá mumifikované zvířecí pozůstatky, kdy unikátní je například relikviář se šestnácti mučedníky,“ uvedla k výstavě kurátorka Nadia Rovderová. „Je to takový smyslový poetismus. Sám autor nazval vystavené objekty taktilními básněmi, které pro mě evokují scény z jeho filmu Spiklenci slasti.“

Ke snění chce Jan Švankmajer lidi v galerii Art in Box vyzývat až do 16. ledna příštího roku. Projekt bude pokračovat ale i nadále - ke snům návštěvníky přivede i Jiří Kolář nebo Toyen.