Karla IV. oslaví výstavy i logo s hvězdičkou

Sedm set let od narození Karla IV. oslaví mnohé kulturní, akademické i vědecké instituce. Výročí, které připadá na příští rok, připomene také mezinárodní výstava, kterou za českou stranu připravuje Národní galerie v Praze. Logo výročí vytvořilo Studio Najbrt.

Vláda poskytne na oslavy výročí asi 90 milionů korun. Částka ještě není schválená, sníží se ale dost proti původním plánům ve výši až čtvrt miliardy. Peníze na česko-bavorskou výstavu vláda schválila samostatně, pražské arcibiskupství svůj program financuje samo.

Na ose Praha–Norimberk

Expozice Národní galerie představí v ojedinělém výběru památky kultury a umění doby Karla IV. Mimo jiné představí vzácnou korunovační korunu Karla IV. z Cách, která se poprvé objeví na českém území. Výstava začne 14. května, ve výroční den Karlova narození, ve Valdštejnské jízdárně. Odtud se na podzim přesune do Norimberku.

Jiří Fajt: Přivezeme zcela mimořádné památky (zdroj: ČT24)

Výstavu doplní program, který zahrne i památky karlovské doby. „Budou to především ty na ose Praha–Norimberk, ale i Cáchy nebo Magdeburk,“ říká historik umění a ředitel Národní galerie Jiří Fajt.

Fajt dále připomíná, že Praha se za Karla IV. rozrostla do své známé podoby a císař z ní udělal své rezidenční sídlo: „Spojení není pouze symbolické, má i faktické pozadí dané historickou působností Karla IV., kterého chceme prezentovat hlavně jako císaře říše římské.“

Logo s hvězdičkou

Jednoduché logo, které vytvořilo Studio Najbrt, je tvořeno velkým písmenem K, číslicí 700 a letopočty 1316 a 2016. Mezi nimi je hvězdička odvozená z různých materiálů z karlovské doby, jako je hvězda na koruně z Karlova vyobrazení na votivním obraze Jana Očka z Vlašimi nebo jedna z četných hvězd na stropu kaple sv. Kříže na Karlštejně.

Logo oslav tvoří také hvězda odvozená z různých materiálů z karlovské doby.
Zdroj: ČTK/Krumphanzl Michal

Stálá expozice v domě U Zlatého prstenu

Národní technické muzeum připravuje výstavu Vita Caroli, která představí stavitelství gotické doby. Nabídne třeba repliku dřevěného středověkého jeřábu na lidský pohon. Největší pražskou akcí bude podle radního pro kulturu Jana Wolfa otevření stálé expozice Karel IV., Praha a Lucemburkové v domě U Zlatého prstenu. Oprav za 30 milionů korun se v rámci výročí podle něj dočká kostel na Karlově.

Několik výstav chystá také Akademie věd, představí mimo jiné dopad Karlova působení na současnou českou a evropskou společnost. Pro studenty vznikne aplikace, která uživatele seznámí s dobou Karla IV. prostřednictvím hry. Na programu jsou také konference a kolokvia, výročí se bude pochopitelně věnovat také Karlova univerzita.

Karlovským výročím ožijí i památky s jeho dobou spjaté, Národní památkový ústav plánuje příští sezonu jako Lucemburský rok s centrem na Karlštejně. Pražské arcibiskupství bude v roce 2016 sloužit slavnostní bohoslužby v karlovských chrámech.

Česká filharmonie výročí připomene koncertem ve svatovítské katedrále. Za hranicemi České republiky výročí oslaví Česká centra.