Co všechno mají Bratři v triku na triku? Večerníčky i Toma a Jerryho

Trnkovy filmy, některé večerníčky, ale třeba i známé americké animované postavičky vyrobili Bratři v triku, největší a nejstarší české studio, které vytváří kreslené film. Jeho sedmdesátileté výročí od 25. listopadu ve Strahovském klášteře připomíná výstava, mnohé exponáty zpřístupňuje veřejnosti poprvé.

Snímky Bratří v triku provázejí od 2. poloviny 40. let 20. století generace českých diváků od dětství až po dospělost. Navzdory době, která uplynula od jejich dokončení, dodnes šíří slávu české kultury i v zahraničí.

Studio Bratři v triku bylo založeno hned po skončení druhé světové války. Spojeno bylo s takovými animátory jako Jiří Trnka, Zdeněk Smetana, Jiří Brdečka, Jiří Šalamoun, Adolf Born či Zdeněk Miler. Autor nemluvného krtka také navrhl logo tří kudrnatých kluků v pruhovaných tričkách.

Na výstavě Bratři v triku připomenou i vůbec první filmy studia - pohádkové příběhy Zasadil dědek řepu a Zvířatka a Petrvoští, pod oběma je podepsán Jiří Trnka, jenž jimi začal svou animátorskou dráhu.

„Návštěvníci expozice uvidí nejen ilustrace,“ upozornila autorka výstavy Jana Sommerová, „ale i návrhy, scénáře, fotografie, dokonce sošku Oscara.“ Tu pro Bratry v triku získal americký režisér a producent animovaných filmů Gene Deitch, když se z nedostatku financí vydal na začátku šedesátých let film Munro natočit do tehdejšího Československa. Právě za parodický příběh o tuposti amerického armádního systému dostal prestižní zlatou sošku.

Pepek a Oscar

„Ve studiu Bratři v triku vznikaly i seriály Tom a Jerry nebo Pepek námořník, což asi málokdo ví,“ doplnila Sommerová. O škodolibém (ne)přátelství animovaného kocoura a myšáka vzniklo, pod režijním vedením Václava Bedřicha (později ho proslavil zejména Bob a Bobek), dílů dvanáct. 

Tom a Jerry
Zdroj: ČTK/FOTOS INTERNATIONAL/CARTOONS

Tehdejší postupy výroby si návštěvníci výstavy  budou moci částečně i vyzkoušet. Bratři v triku zůstanou ve Strahovském klášteře do konce letošního roku. Většinu exponátů zapůjčili přímo autoři nebo jejich dědicové. 

  • U vzniku studia v roce 1945 stála skupina výtvarníků z někdejšího Ateliéru filmového triku a spojeni jsou s ním autoři jako Jiří Trnka, Zdeněk Miler, Zdeněk Smetana nebo Adolf Born. Autorem loga je Zdeněk Miler.
  • Vůbec prvním titulem studia byl krátký animovaný snímek Zasadil dědek řepu a před 70 lety ho natočil jeho první šéf Jiří Trnka.
  • Snímek O místo na slunci, který vznikl v 60. letech, byl vůbec prvním filmem z Čech s nominací na Oscara. Jeho autorem byl František Vystrčil. Jediného Oscara zajistil Bratrům v triku krátkometrážní film Munro (1961) od amerického tvůrce Genea Deitche.
  • Na začátku 60. let začalo studio spolupracovat s Československou televizí, vůbe prvním jejich společným dílem byla znělka večerníčku. Těch vzniklo u Bratrů v triku několik: o maxipsu Fíkovi, víle Amálce, Machovi a Šebestové či Rákosníčkovi.
  • Nyní studio spadá pod Krátký film Praha, kam spolu s ním patří i Studio loutkového filmu, Studio J. A. Komenského, Studio HaD a Studio Kunc.