V co lidé věří - a věří vůbec? Dyk slouží Mši

Vojtěch Dyk o Bernsteinově Mši (zdroj: ČT24)

Když rozsáhlá Mše Leonarda Bernsteina zazněla poprvé v roce 1971 při otevření Kennedyho centra, vzbudila pobouření. Debatu může podle Vojtěcha Dyka, představitele hlavní role v novém nastudování, vyvolat i dnes. Téma hledání boha a víry je i po letech aktuální.

Premiéru by měla mít Mše na jaře příštího roku. Přípravy scénického uvedení nyní přecházejí do fáze zkoušení. Původně muzikálové oratorium vzniklo na objednávku Jacqueline Kennedyové. Bernstein, proslavený nejvíce muzikálem West Side Story, latinsko-anglickou skladbu založil na struktuře katolické mše, přidal ale bluesové, rockové i avantgardní složky.  

Při prvním uvedení vyvolala největší pobouření scéna kněze tančícího na oltáři, která byla považována za svatokrádežnou. „Obávám se, že možná bude šokující taky,“ připustil Vojtěch Dyk o novém nastudování. “Ve všech těch negativních zprávách kolem ale v tom, jak bude naopak pozitivní. Budeme se s režisérem Šimonem Cabanem a dirigentem Oskarem Rozsou snažit spíš o spojování a pozitivní naladění než nějaký šok.“

„Šokovat bude pozitivností“

Dyk je producentem nastudování a zároveň představitelem hlavní postavy kněze. S Bernsteinovou Mší už se na jevišti setkal, účinkoval v ní jako dítě. Nemyslí si, že by se u Čechů, kteří jsou označováni za velmi ateistický národ, setkala s nepochopením.

Budeme se snažit slovo ,bůh' propojit se slovem ,já'. Spíš se zamyslet nad tím, jestli lidé věří v boha a hlavně jestli věří sami v sebe. Odpověď na otázku, v co věřit, a jestli vůbec věřit, je teď velmi aktuální.
Vojtěch Dyk

Režie a scénografie se ujali bratři Cabani, a i když připravují verzi, kterou upravil Bernstein pro menší sály, na jevišti se objeví téměř stovka účinkujících. Vedle Vojtěcha Dyka mimo jiné také Tereza Černochová, Ondřej Ruml nebo David Uličník. 

Před českým publikem zazněla Mše naposledy v roce 2012 na programu Mezinárodního hudebního festivalu Petera Dvorského v Jaroměřicích nad Rokytnou, šlo ale o multimediální projekt se záznamem skladby. Živé nastudování diváci slyšeli o jedenáct let dříve na festivalu Moravský podzim. 

Nejnovější provedení Bernsteinovy Mše by mělo být v březnu příštího roku uváděno v Olomouci, Českých Budějovicích, Brně, Ostravě a Praze, v září pak v Hradci Králové. Předprodej lístků už byl zahájen.