Veletrh starožitností Antique zve na světové výstavy

Na pražské Novoměstské radnici ve čtvrtek začal tradiční podzimní veletrh starožitností Antique. Pořádající Asociace starožitníků ho tentokrát věnuje úspěchům českého umění na světových výstavách Expo. Veletrh, který se obvykle koná dvakrát do roka, potrvá do neděle.

Hlavním lákadlem je řada tradičních exponátů tvůrců české secese, kteří budili pozornost na pařížském Expu v roce 1900. Galeristé nabízí i předměty směru art deco, v jehož duchu se nesla meziválečná výstava v roce 1925, na níž Češi a Slováci dostali řadu medailí. Veletrh přinesl i ukázky předmětů bruselského stylu, který získává v poslední době stále větší oblibu u sběratelů a který upomíná na Expo 1958 v Bruselu.

„Světové výstavy významně přispěly k rozkvětu některých uměleckých směrů, například secese či art deco,“ připomíná prezident Asociace starožitníků Jan Neumann. I když má listopadový Antique své ústřední téma, na své si přijdou milovníci všech starožitností. V nabídce jsou šperky, starožitné bytové doplňky, obrazy i starožitné zbraně.

Roste význam veletrhů i on-line prodejů

Pořadatelé veletrhu s odvoláním na výsledky posledního Evropského veletrhu umění TEFAF v Maastrichtu upozorňují, že v obchodování se starožitnostmi roste význam veletrhů i on-line prodejů. Loni objem globálního trhu s uměleckými díly přesáhl 51,3 miliardy eur a prokázal meziroční nárůst o sedm procent, uvádí Asociace starožitníků.

Pozvánka na veletrh starožitností Antique (zdroj: ČT24)

V roce 2014 se ve světě uskutečnilo 180 velkých mezinárodních veletrhů s uměním a starožitnostmi. Prodeje na těchto veletrzích dosáhly přibližně 9,8 miliardy eur. Přes internet se podle odhadů loni prodalo zboží za 3,3 miliardy dolarů, což je šest procent ze všech světových prodejů. Většina zboží se prodala za částky mezi 1000 a 50 tisíci dolary.

Pražského veletrhu Antique se účastní kolem 60 vystavovatelů z ČR, spolu s jarním veletrhem má návštěvnost kolem 15 tisíc lidí. Předpokládaný obrat je mezi 30 a 50 miliony korun za jeden veletrh.