Punk není mrtev, i když není nejzdravější

Praha – Nejen o hudbě, ale hlavně o idejích, snaze být nezávislý a vyjadřovat se po svém bez omezení je nová publikace Alexe Švamberka nazvaná No Future, která se zaměřuje na britský punk. Knížka v rozhovorech s klíčovými protagonisty scény zachycuje vývoj ostrovního punku od pub rocku až ke grind coru Napalm Death i pohled muzikantů na tvorbu a její dopad. Ukazuje význam provokace i vzpoury proti zavedeným normám.

Kromě proměn britské punkrockové scény kniha zachycuje i to, jak se proměňovala britská společnost od poloviny sedmdesátých let do současnosti, jaký vliv na ni měli politici od labouristů poloviny sedmdesátých let přes konzervativní Margaret Thatcherovou až po představitele nové levice Tonyho Blaira a jak se vyrovnávala s dopadem válek o Falklandy a v Iráku.

Své názory zde vyjadřují kromě známých Sex Pistols, Exploited, Clash nebo UK Subs také členové kapel Toy Dolls, Damned, Conflict, Buzzocks, Chumbawamba, Lurkers, Napalm Death, Sham69, Vibrators, Stranglers a mnoho dalších. „Rozhovory se zahraničními kapelami jsou tady do určité míry vzácnější a nashromáždil jsem jich od začátku 90. let tolik, že tak vznikla před osmi lety idea, že by se měly vydat jako knížka o punku. Nakonec se rozdělila na dva díly a letos vyšel ten druhý, věnovaný britské scéně,“ přiblížil Alex Švamberk v rozhovoru pro pořad Kulturama na ČT24.

Knižní novinka Alexe Švamberka o britském punku (zdroj: ČT24)

„Člověk by čekal, že se setká s lidmi z okraje společnosti, nesnesitelnými, ale spíš bylo vždycky zajímavé, nakolik mají zájem o dění ve společnosti a jak hodnotí aktuální sociální a politickou situaci v Británii,“ říká Švamberk s tím, že od 90. let, kdy punkovou scénu mapuje, se mnohé změnilo. „Ten optimismus, který se objevoval po konci studené války a pádu železné opony, vyprchal, a zejména takové to zahořknutí se v Británii objevilo s válkou v Iráku,“ doplňuje.

„Asi se nedá říct, že punk je nejzdravější, podle toho, kolik lidí zahynulo, ale přesto punk není mrtev,“ dodává Alex Švamberk. Jeho kniha No Future vychází v češtině, jedná se ale o unikátní publikaci i na zahraniční poměry.