Ktaiwanita dělá z lidí zvířata

Expozice Pater Poster v pražském Rock Cafe představuje nejnovější práce ilustrátorky Kateřiny Bažantové. Autorka tvořící pod pseudonymem Ktaiwanita je mimo jiné držitelkou sošky Muriel za nejlepší kresbu Komiksfestu za rok 2013.

Na svých ilustracích propůjčuje zvířatům lidskou podobu. Nebo naopak. Gesta, postoje a charaktery zvířat a lidí se vzájemně nasvěcují. „Psy se dá vyjádřit hrozně velká škála lidských charakterů, protože psi jsou hodně rozdílní. Máme malý tlustý mopslíky, pak jsou velké dogy a pod každým psem si člověk představí jiný charakter,“ říká Ktaiwanita.

Kateřina Bažantová vytvořila psům dokonce vlastní království, kterému pomocí anglické slovní hříčky říká „United Kingdog“. Pro dokonalé zachycení zvířecí anatomie nebo výrazu se musí neustále vzdělávat: „Chodila jsem to studovat například do muzea, pozorovat vycpaná zvířata a vystavené kostry, chodila jsem také do zoo.“

„Úplně nejtěžší ze všeho je nasadit na lidské tělo zvířecí hlavu. Ten přechod je nutný vždycky něčím vyřešit,“ doplňuje ilustrátorka. Kromě zvířecí říše hledá inspiraci v různých oblastech, její ilustrace především nezapřou lásku ke komiksu a rokenrolu.

Autorka plakátů, komiksů, nejrůznějších vizuálů, obalů desek nebo knih žije momentálně v Paříži. Vystudovala UMPRUM v Praze. Je členkou výtvarné skupiny Hura Collective.

Ktaiwanita v Rock Café (zdroj: ČT24)

Své práce neuzavírá jen v galeriích nebo na listech papíru, expanduje i do veřejného prostoru. Širší veřejnost může znát instalaci psího I. P. Pavlova, kterou lze vidět na stejnojmenné stanici pražského metra. Výstava Pater Poster potrvá v Rock Café do konce listopadu.