V Brně vypráví o přátelství vrabčáka Edith a anděla Marlene

Příběh o přátelství Marlene Dietrich a Edith Piaf uvede Městské divadlo Brno. Hudební drama Vrabčák a anděl, které staví na životních osudech i písních slavných zpěvaček, vzniklo před dvěma lety v Rakousku. V české premiéře mohou diváci vidět představení už v sobotu 7. listopadu.

První si svět podmanila svým zpěvem, dojemným životním příběhem a nenápadným zjevem, druhá okouzlovala svou krásou, elegancí a ovládla Hollywood. Životní příběhy Edith Piaf a Marlene Dietrich spojilo velké a komplikované přátelství. Na jejich osudech staví i hra současných německých autorů Daniela Große Boymanna a Thomase Kahryho Spatz und Engel z roku 2013. 

Bez komentáře: Inscenace Vrabčák a anděl (zdroj: ČT24)

Česky diváci Městského divadla Brno uslyší jen dialogy, známé písně obou zpěvaček nechali divadelníci v původním znění. „Zrovna na začátku toho představení Edith Piaf říká, že její písničky a hudba jsou mezinárodní, že jim každý rozumí. Ona prostě zpívala tak, že i když těm textům třeba v Americe nerozuměli, tak přesto se na posluchače přenesla emoce,“ vysvětlil režisér Igor Ondříček.

Ničeho nelituji

Zpívat slavné skladby v originále byla výzva i pro herečky. „Zpívám německy, francouzsky a anglicky. Znamenalo to hodně úsilí poslouchat, jak to má znít správně, třeba v té němčině,“ svěřila se představitelka Marlene Dietrich Katarína Mikulová, v představeních se střídá s Ivanou Vaňkovou.

„Edith Piaf řekla na konci života, že ničeho nelituje - opravdu v autentickém rozhovoru - že nic by nezměnila. A tak podle toho žila. Nepřemýšlela, žila,“ říká o „vrabčákovi“ Hana Holišová, kterou v této roli alternuje Markéta Sedláčková. Zbývající téměř tři desítky postav hrají Barbora Remišová, Andrea Zelová, Robert Jícha a Alan Novotný.

Příběh Vrabčák a anděl vychází ze skutečných událostí - od setkání v hotelu Plaza, působení v Americe až po vyvolávání mrtvé lásky Edith Piaf. Cesty obou zpěvaček se pak na nějakou dobu rozešly. Znovu se spojily až na sklonku života Edith Piaf, kterou Marlene Dietrich nakonec přežila téměř o třicet let. 

Edith a Marlene se přátelí i v Ostravě

Francouzskou šansoniérku a německou divu svedl na jednu scénu také muzikál Edith a Marlene, který od roku 2013 uvádí Národní divadlo moravskoslezské. Představitelka Piaf Hana Fialová za tuto roli zíkala cenu Thálie.