Mocná Afrodité se zabydlela na Vinohradech

Praha – Filmovou komedii Woodyho Allena Mocná Afrodité na jeviště převedlo pražské Divadlo na Vinohradech. Jde o příběh založený na originální zápletce, absurdních situacích a vtipných dialozích. Allenův film má na kontě i jednoho Oskara - za vedlejší ženskou roli pro Miru Sorvinovou.

Hlavní postava komedie, Lenny Weinreb, je sportovní novinář, který žije ve vztahu s galeristkou Mandou, jež chce mít dítě. Lenny jejímu tlaku podlehne a adoptují syna Maxe. Lenny ale jednoho dne začne pátrat po Maxově skutečné matce, najde ji a zjistí, že tato mladá žena vede velmi svérázný život a rozhodne se jí pomáhat.

Woody Allena není českému publiku třeba dlouze představovat: americký filmový režisér, scenárista, spisovatel a dramatik (vlastním jménem Allen Stewart Konigsberg); jeho filmová tvorba se soustředí především na komedie, mnohdy balancující na hranici parodie. 

Reportáž Ivy Němcové (zdroj: ČT24)

Ve svých komediích se velmi často zabývá tématem lidské sexuality a problémů, které s ní souvisejí; jeho komedie mají také často autobiografické rysy – nejinak je tomu i v Mocné Afrodité. 

Režisérka inscenace Natália Deáková (*1981) pracuje v DnV už potřetí – v roce 2009 nastudovala pro zkušebnu DnV hru Mariuse von Mayenburga Ošklivec a v roce 2010 inscenovala adaptaci Kafkova Zámku.

Na otázku, proč zvolila režii divadelní adaptace filmové komedie, odpověděla: „Pro mne je málo dobrých současných textů. To je jedna věc a druhá věc je vzhledem k Allenovi, že také komedií je žalostně málo.“ 

  • Mocná Afrodité autor: Stanislav Zbyněk, zdroj: ČTK
  • Mocná Afrodité autor: Stanislav Zbyněk, zdroj: ČTK

Režisérka vsadila na aktuálnost a sedmnáct let starý text Woodyho Allena ještě okořenila současnými narážkami. „Výrazové prostředky na jevišti jsou samozřejmě daleko pregnantnější a důraznější,“ komentovala aktualizace herečka Jiřina Jirásková. 

Divadlo na Vinohradech / Mocná Afrodité - Překlad: Dana Hábová, divadelní adaptace: Marie Špalová a Martina Schlegelová, režie: Natália Deáková j.h., scéna: Lukáš Kuchinka, kostýmy: Daniela Klimešová, hudba: Jakub Kudláč. Hrají: Václav Vydra, Jana Stryková, Barbora Poláková, Ladislav Frej, Jiřina Jirásková, Ilja Racek a další.

První představení: 20. ledna, předpremiéra: 25. ledna, premiéra: 31. ledna 2012.