Tmavé kouty i lehké děvy: Lesk a bída prostituce v Musée d'Orsay

Lesk a bída prostituce (zdroj: ČT24)

Návštěvnost pařížského Musée d'Orsay láme rekordy. Může za to výstava Lesk a bída: Obrazy prostituce představující obrazy známých impresionistických malířů. Proměnu a emancipaci ženy na konci 19. století na plátno otiskli třeba Vincent van Gogh, Pablo Picasso nebo Edgar Degas. Díla jsou k vidění až do 17. ledna a už od prvních dní na ně stojí dlouhé fronty.

Noční život a s ním zakázané radovánky fascinovaly umělce odjakživa. Do impresionistické vize pařížských malířů 19. století ale přímo zapadaly. Zachytit přirozenou krásu v určitém okamžiku a současně i její pomíjivost se snažila spousta výtvarníků. Využili také okolí, které s tím souviselo. Dokázaly je inspirovat nejen bordely, ale i kavárny, kabarety a další silně vizuální místa.

Osvětlení, kouř, zrcadla byly kulisou pro ženy, které se oblékaly provokativně do výrazných barev a líčily se jinak než dámy z tehdejší buržoazie. Prostitutky se odlišovaly také chováním a na rozdíl od spořádaných zástupkyň ženského pohlaví třeba sedávaly v kavárně samy mezi pátou a sedmou hodinou u sklenky a s cigaretou. Podle tehdejších konvencí bylo toto chování velmi nevhodné.

Prostituce byla na přelomu 19. a 20. století inspirací i pro nové médium – fotografii. První snímky vznikaly v nevěstincích a zachycovaly ženy s jejich klienty.