Alois Nebel přišel o jednu z oscarových šancí

Los Angeles - Film Alois Nebel se nedostal do užšího výběru devíti titulů, z nichž bude příští týden vybrána pětice nominovaných do klání o Oscara. Snímek Tomáše Luňaka tak ztratil šanci získat prestižní zlatou sošku pro nejlepší cizojazyčný film. O postupujících v kategorii nejlepší animovaný film, kde je Alois Nebel také zařazen, se rozhodne v úterý.

Užší výběr dnes představila americká Akademie filmových věd a umění, která ceny uděluje. Do užšího výběru cizojazyčných filmů se dostal belgický snímek Býčí šíje, francouzský Monsieur Lazhar (Pan Lazar), dánský SuperClásico, německá Pina, íránský Rozchod Nadera a Simin, izraelský Footnote, marocký Omar Killed Me (Omar mě zabil), polský W ciemności (V temnotě) a tchajwanský Saideke Balai.

Nominační proces na Oscara za nejlepší cizojazyčný film se letos uskutečnila ve dvou fázích. Od poloviny října do 13. ledna nejprve komise sestavená z několika set členů filmové akademie sledovala 63 snímků, které se o ocenění ucházely, a z nich vybrala šest. Další tři snímky vybral výbor akademie pro zahraniční filmy.

Z devíti snímků ve zúženém výběru pak akademici během nadcházejícího víkendu vyberou pět, které se budou ucházet o Oscara. Letošní užší nominace ve všech kategoriích vyhlásí akademici v úterý. Tehdy bude také známo, zda Aloisi Nebelovi, natočenému animační technikou zvanou rotoskopie, zůstala šance na sošku pro nejlepší animovaný snímek, o niž se kromě ocenění pro cizojazyčný film také uchází.

Celovečerní režijní debut Tomáše Luňáka byl natočen na motivy stejnojmenné komiksové předlohy, jejímiž autory jsou spisovatel Jaroslav Rudiš a výtvarník a hudebník Jaromír Švejdík alias Jaromír 99. Ve filmu o nádražákovi v historií poznamenané krajině Jeseníků si zahráli Miroslav Krobot, Karel Roden, Marie Ludvíková, Tereza Voříšková nebo Václav Neužil. Snímek vznikl v koprodukci České televize.