Zlín si do divadla pozval Krásku z Leenane

Irské drama Martina McDonagha Kráska z Leenane uvede v sobotu v premiéře zlínské divadlo. Přestože jde o komorní inscenaci, bude hra uváděna ve Velkém sále. Na českých divadelních prknech se poprvé objevila v roce 2002 v Divadle v Řeznické.

Podle herců i režiséra Konráda Popela je hra skvěle napsaná. Dialogy jsou ale podle Mileny Marcilisové, která hraje matku, velmi náročné.

„Je to těžké, moje figura mluví v holých větách, jsou tam maximálně dvě souvětí. Většinou se texty opakují, trefit se, která replika zrovna přichází, je velmi těžké. Musíme se abnormálně poslouchat a vnímat se navzájem, není to jen o textu jako takovém, ale i o tom, jak na sebe navazujeme, jak jsme všichni propojení. V tom je ta hra zvláštní a pro nás velmi těžká,“ popsala Marcilisová.

O roli Mag hovoří herečka Milena Marcilisová (zdroj: ČT24)

Rodinné drama vypráví o čtyřicetileté Maureen, která žije se svou despotickou matkou Mag. Jejich vztah je velmi napjatý a plný naschválů. Hra je syrová, drsná i humorná.

Těžké soužití

„Když jsem si ji poprvé přečetla, trošku jsem se lekla, teď už nám to ani nepřijde,“ uvedla herečka Tamara Kotrbová, představitelka Maureen. „Všichni si nosíme něco podobného v sobě, naštěstí se to nepodaří každému uvolnit,“ podotkla Kotrbová.

Podle Marcilisové podobné soužití více generací zažívá hodně rodin. „Někdy se vyhrotí tak moc, že má potom neblahé důsledky,“ dodala Marcilisová.

Sílu hry vidí režisér Konrád Popel zejména v textu. „Je mistrně napsaná. Je to svátek, když vás autor vpustí do toho textu, a já doufám, že jsem byl vpuštěn a hlavně, že všichni budou vpuštěni,“ uvedl režisér, který podle svých slov hru upravoval jen minimálně.