Asterix řeší v novém komiksu propagandu i aktuální krize

Asterix má nový komiks (zdroj: ČT24)

Asterix s Obelixem ještě neřekli poslední slovo. To nejaktuálnější navíc napsali na Caesarův papyrus. Přesně tak se totiž jmenuje nový komiksový příběh francouzských postaviček, který v současnosti vychází napříč světem. Galským hrdinům se tentokrát dostanou do rukou zápisky o galské válce, přičemž se ke slovu dostane i propaganda…

R. Gosciny, A. Uderzo / Caesarův papyrus
Zdroj: Egmont

Caesarův papyrus je už třicáté šesté komiksové album. Autoři vsadili na staré klasiky, snažili se ale také inovovat.

„Je v tom všechno, co patří do Asterixova světa, ale také některé nové věci. Snažili jsme se najít nové aspekty charakterů postav,“ uvedl autor textů komiksu Jean-Yves Ferri, který s kolegou Didierem Conradem zpracoval předchozí příběh Asterix u Piktů.

Téma je však aktuálnější než kdy dřív. Tentokrát se bojuje proti propagandě, řeší se odposlechy i úniky informací. Odkazů na poslední světové kauzy je komiks plný. „Hlavním tématem jsou skutečně informace a jejich kontrola. Je v tom tedy vložené něco dramatického a okamžitě vidíme, jaký konflikt to vytváří,“ připustil Conrad.

Objevují se také nové a přesto důvěrně známé postavy. Předlohou kladného novináře Doublepolemixe byl zakladatel serveru Wikileaks Julian Assange. Césarův zlý poradce Bonus Promoplus zase nápadně připomíná Jacquese Seguelu, bývalého poradce prezidentů Mitterranda a Sarkozyho.

Mezi fanoušky po celém světě putují celkem čtyři milionů výtisků.