Kolik vyjde čtvrtek na druhou? Šestnáct nových knih

Jaké knižní novinky považují knižní nakladatelé za nejzajímavější? Šestnáct titulů „vypustili“ najednou na trh 15. října, na kdy připadl v pořadí už osmý Velký knižní čtvrtek.

Pravidelným „přispěvatelem“ k akci je populární norský detektivkář Jo Nesbø, letos přispěje románem Syn. Ze žánru krimi je i román Berlínská past od německých autorů Richarda Birkefelda a Görana Hachmeistera. Čtenáře zavedou do Berlína roku 1944, kde policejní vyšetřovatel pátrá po sériovém vrahovi.

Zahraniční literáty zastupuje i britský spisovatel a někdejší moderátor pořadu Top Gear Jeremy Clarkson nebo držitelka Pulitzerovy ceny Donna Tarttová.

Z českých autorů je s novým románem zastoupen Miloš Urban. V nabídce je i lékař Tomáš Šebek se svým svědectvím z Afghánistánu či Vladimír Ševela se skutečným příběhem agenta někdejšího východního bloku, kterému se jako jedinému podařilo proniknout do CIA. Pro dětské čtenáře připravil Martin Sodomka další díl technické edice, tentokrát si krysák Arny po autu, letadlu a motorce postaví dům.

Velký knižní čtvrtek pořádá distribuce Kosmas ve spolupráci s dalšími českými nakladateli. Uvedení novinek na pulty doprovází také autorská čtení v Praze (15. října v hlavní budově Městské knihovny) a v Brně (22. října v Knihovně Jiřího Mahena).