Regiontour se zaměří na sakrální stavby

Brno - V jihomoravské metropoli začínají veletrhy cestovního ruchu Go a Regiontour. Hlavním tématem letošního ročníku se staly sakrální stavby, podle odborníků jsou poutě a návštěvy sakrálních památek tradiční a významnou součástí světové turistiky. Organizátoři lákají návštěvníky veletrhu také na regionální gastronomii a tradiční řemesla venkova. Veletrhy letos zahájil kardinál Dominik Duka.

Sakrální památky jsou hlavním tématem letošního veletrhu. „V této oblasti cítíme velký potenciál. Záměrem je nalézt možnosti spolupráce mezi církví a státní správou. Cílem by mělo být posílení domácího cestovního ruchu v této oblasti,“ uvedl ředitel veletrhů Go a Regiontour Miloň Mlčák.

Své zkušenosti budou ostatním regionům předávat například zástupci východní Moravy. „Region už připravil několikadenní putování na poutní trase Svatý Hostýn - Velehrad nebo tematické programy k poznávání valašských dřevěných kostelů,“ uvedla mluvčí veletrhů Markéta Kamenická.

Podle slov kardinála Dominika Duky chce římskokatolická církev návštěvníkům více otevřít své památky, které jsou často přístupné pouze o nedělích a bohoslužbách. O formě bude ještě diskutovat. Podle odborníka na církevní turistiku Marka Touška nyní závisí přístupnost památek návštěvníkům na kněžích. Mojmír Mikula z agentury Czechtourism míní, že by církevní turistika mohla pomoci zmírnit sezónní výkyvy v cestovním ruchu.

Rozhovor s Miloněm Mlčákem (zdroj: ČT24)

V dnešním světě je cesta hledání duchovních hodnot aktuální. „Každý návštěvník je vítán, pokud se bude chovat s určitou otevřeností,“ uvedl Duka. Podle něj například církevní pouti patří „k počátkům naší historie“. „Církevní turistika dnes dostává i další rozměr studijní a kunsthistorický. I v ČR vytváří velký segment, který je důležitý nejen pro národní nebo kulturní, ale i ekonomický život,“ řekl. Rozvoj tohoto druhu turistiky pak pokročil zejména na Moravě. Pro církev je jakousi metou příští rok, kdy se bude slavit cyrilometodějské výročí.

Pražský arcibiskup Duka byl hostem veletrhu už loni. Tehdy zdůrazňoval, že je třeba mít na paměti, že církevní památky mají svá pravidla. „Jde o to, aby ten, kdo přichází do kostela, věděl, že přichází do prostoru výsostně kulturního na úrovni muzea, galerie a také že přichází na místo posledního odpočinku významných osobností,“ uvedl již dříve Duka. Podle něj je proto žádoucí dbát na školení průvodců, kteří církevní památky propagují.

Ve světě je náboženská turistika výnosným byznysem, návštěvníci kostelů ročně utratí 18 miliard dolarů. Česko teprve začíná, přitom kromě Prahy může i v regionech nabídnout duchovní skvosty. Cyrilometodějský Velehrad, kutnohorský chrám svaté Barbory, Sázavský klášter nebo poutní Svatou Horu u Příbrami.

„Turisté chtějí zážitek z cesty, chtějí doprovodnou infrastrukturu v podobě dobré gastronomie, dobrých wellnesů, čili je to velmi specifická skupina lidí a velmi zajímavá do budoucna,“ zhodnotila situaci Dana Daňová z Centrály cestovního ruchu Východní Moravy. Církevní turistiku pokaždé rozhýbají mimořádné duchovní události. V tomto ohledu Česku dobré vyhlídky nechybějí, už příští rok má totiž na velehradskou cyrilometodějskou pouť znovu dorazit papež Benedikt XVI.

Regiontour představí také gastronomii a tradiční řemesla

Veletrhy cestovního ruchu nabídnou mimo jiné i cestu za regionální gastronomií. Pestré regionální speciality představí kuchaři vyhlášených restaurací. Veletrhy ozvláštní také tradiční řemesla českého a moravského venkova.

V Brně vystavují firmy z 20 zemí, které představí přes 100 zahraničních destinací. Veletrh Regiontour se letos uskuteční pojednadvacáté, Go podvaadvacáté. Loni na obou akcích vystavovalo 842 firem z 24 zemí na 10 579 metrech čtverečních celkové výstavní plochy. Expozice si prohlédlo přes 33 000 návštěvníků, zahraniční návštěvníci přijeli z 24 zemí, především ze sousedního Slovenska, Polska a Německa.