Festival Be2Can: To nejlepší z Cannes a Berlinale v českých kinech

Paralelně v Česku a na Slovensku začíná druhý ročník přehlídky filmů ze špičkových filmových festivalů Be2Can. Filmovým fanouškům umožní zhlédnout snímky, které zářily v Berlíně, Benátkách nebo Cannes. Přehlídka uvede třeba vítězný film z Cannes nazvaný Dheepan nebo šampiona Berlinale Taxi Teherán.

Ve vybraných kinech po celé republice bude uvedeno celkem 18 titulů, on-line díky službě Video-On-Demand 19 filmů a na televizním kanálu Film Europe Channel 92 filmů. Slavnostní zahájení se uskuteční v pražské Lucerně a v bratislavském Kině Film Europe, přehlídka poté zamíří do dalších slovenských a českých měst.

Výběrové echo

„Na světě existuje více než tři tisíce filmových festivalů. Patnáct má status áčka, ale pouze tři festivaly, ty v Berlíně, Benátkách a Cannes, jsou těmi nejlepšími. Kdybyste během roku stihli zhlédnout jen zhruba těch šedesát snímků z jejich hlavních soutěží, viděli byste až na pár výjimek špičku světové kinematografie. Be2Can je výběrovým echem těchto tří festivalů,“ zve diváky prezident Film Europe Media Company Ivan Hronec.

Na programu festivalu Be2Can jsou vybrané premiérové snímky v čele s vítězem letošního Berlinale Taxi Teherán (režie Jafar Panahi). Chybět nebude ani Stříbrným medvědem oceněný film Victoria (režie Sebastian Schipper), který navíc získal šest výročních cen Německé filmové akademie, včetně Ceny za nejlepší film.

Z festivalu v Cannes se představí vítěz Zlaté palmy Dheepan (režie Jacques Audiard), který vypráví příběh válečných uprchlíků, kteří hledají štěstí na předměstí Paříže. K vidění je také Saulův syn režiséra Lászlá Nemese, ověnčený Velkou cenou a Cenou kritiků FIPRESCI, ten se snaží novátorským způsobem uchopit téma holocaustu.

Na festivalu bude uveden také držitel Ceny za nejlepší scénář Chronic, což je anglicky mluvený debut mexického režiséra Michela Franka, nebo italský snímek Mia madre režiséra Nanniho Morettiho, ve kterém roli slavného amerického herce ztvárnil John Torturro. Tento snímek získal Cenu ekumenické poroty.

Mezi další pozoruhodné tituly patří například britské drama Macbeth (režie Justin Kurzel) s Michaelem Fassbenderem v roli skotského krále a oscarovou herečkou Marion Cotillardovou v roli Lady Macbeth. Diváci dále uvidí mafiánské drama Černé duše (režie Francesco Munzi) nebo životopisné drama Pasolini (režie Abel Ferrara).

Díky on-line O2 videotéce se festivalové filmy dostanou také k divákům, kteří preferují sledování filmů z domova. Ve videotéce digitální televize O2 TV mohou zhlédnout 19 festivalových filmů z minulého ročníku. Cena za film, který bude k dispozici následujících 48 hodin, je 45 korun, počet přehrání není omezen.