Dvanáct rozhněvaných violoncellistů rozdrnčí Moravský podzim

Dvanáct rozhněvaných mužů – skladba Bretta Deana pro dvanáct violoncell zazní ve čtvrtek večer na koncertu v rámci festivalu Moravský podzim. Unikátní uskupení dvanáctky brněnských violoncellistů uvede i další díla předních soudobých autorů z celého světa.

Jsou mezi nimi i ženy, přesto se z nich ve čtvrtek večer stane Dvanáct rozhněvaných mužů. Skladbu soudobého australského autora Bretta Deana, inspirovanou stejnojmenným divadelním dramatem a filmem, odehraje dvanáctka brněnských violoncellistů.

„Skladba je zvláštní tím, že všech dvanáct violoncell má každé svůj vlastní hlas, svůj part. Je to nesmírně složité pro komponistu i pro nás. Je zde spousta barev i využití nástroje,“ popsal umělecký vedoucí souboru Pavel Šabacký.

Bez komentáře: Zkouška violoncellistů na Moravský podzim (zdroj: ČT24)

Skladba je jednou z šesti, kterou soubor ve čtvrtek večer odehraje. „Na koncert studujeme prakticky od letošního jara. Většina skladeb bude v našem podání premiérou, i když některé jsme už měli v repertoáru dříve,“ dodal Šabacký. Violoncellisty doplní i dva kontrabasy a sólová zpěvačka Marie Fajtová.

Moravské podzimní bienále

Koncert se koná v rámci festivalu Moravský podzim, pořádaném brněnskou filharmonií. Přehlídku, která se koná jednou za dva roky, zahájilo sobotní vystoupení České filharmonie s dirigentem Jiřím Bělohlávkem.

„Festival patří k největším tuzemským festivalům klasické hudby vůbec. První ročník se konal v roce 1966, tehdy zahájil renesanci díla Bohuslava Martinů,“ vzpomněla ředitelka Filharmonie Brno Marie Kučerová.

Letošní ročník s přívlastkem multimediální potrvá do 16. října.