Když jdou limity k Šípku, je co vystavovat

Sklářský výtvarník a designér Bořek Šípek se už před rokem 1989 úspěšně prosadil v cizině, v Česku se proslavil především jako architekt Pražského hradu z doby Václava Havla. Po Josipu Plečnikovi byl jediným výtvarníkem, který zasáhl do podoby interiérů. Nejen za Hradem, ale i za svou další tvorbou se Šípek nyní ohlíží retrospektivou v pražském Tančícím domě. Nazval ji Out Of Limits.

Výstava se otevřela v den výročí Havlova narození, podle Bořka Šípka jde ale o náhodu, ne o záměr. Jeho pracovní přátelství s prvním českým prezidentem připomíná váza, kterou pro něj výtvarník vytvořil. „Dával ji jako dar různým prezidentům na konci milénia,“ doplnil. Ale také váza Neuchopitelný šípek, kterou naopak navrhl Václav Havel pro svého hradního designéra k narozeninám.

Práce naplňuje můj život, baví mě, permanentně přemýšlím, co udělat, jak to udělat. Dalo by se říct, že mě práce drží nad vodou.
Bořek Šípek

Šípkova díla jsou zastoupena ve stálých sbírkách světových galerií, doma je ale má třeba i Mick Jagger nebo Bob Dylan. Umělecky se výtvarník pohybuje mezi sklem, nábytkem, kovem a světlem. I proto se výstava jmenuje tak, jak Bořek Šípek tvoří – Bez limitů. 

Instalace v galerii Art Salon S, ve druhém patře Tančícího domu, představuje téměř dvě stě děl, které Šípek vytvořil za poslední dvacetiletí. Od skleněných uměleckých objektů až po designový nábytek, včetně série, k níž autora inspirovala řecká a aboridžinská mytologie.

Tvorbu Bořka Šípka Out Of Limits je možné si prohlédnout do konce února.

Retrospektiva Bořka Šípka (zdroj: ČT24)