Vyfocené pocity Miloty Havránkové ignorují stereotyp

Milota Havránková se nikdy nebála nepřetržitého experimentu s fotografickým médiem. Absolventka první generace výtvarné FAMU a žena, která výrazně ovlivnila slovenskou novou vlnu, rekapituluje do 17. ledna příštího roku svou kariéru v Domě U Kamenného zvonu. Jelikož je její dílo hlavně o pocitu, výstava se jmenuje jednoduše: Milota.

Emocemi a pocity se ve fotografii Havránková řídí už od šedesátých let. „Ovlivnil mě film, takže jsem vnímala život skrze své představy a iluze. Do mojí rodiny i přátel jsem promítala svoje vlastní cítění,“ říká umělkyně.

Kupte si dneska fotoaparát a na druhý den už je starý a můžete ho vyhodit. Chtěla jsem nějakým způsobem přiblížit dobu té rychlosti , která nás úplně pohltila.
Milota Havránková

Expozice Milota se vine napříč dvěma poschodími, které chronologicky sledují vývoj její tvorby. Nechybí období černobílé analogové fotografie ani přechod k barevným snímkům. U Kamenného zvonu příchozí uvidí také instalaci umělohmotných balónů, které představují sérii bodů. Toto dílo je staré několik desetiletí, Havránková ho poprvé představila ve Vratislavi v roce 1980.

„Byla vždy trochu napřed,“ prohlašuje o výtvarnici spoluautorka koncepce Anna Vartecká. „Patří ke generaci, která se rozhodla ignorovat limity čisté fotografie a přesahovat nebo zkoumat, jak daleko může s fotkou zajít.“

Milota Havránková rekapituluje (zdroj: ČT24)