Filharmonici vyměnili sál za šalinu. Oslavili v ní Mezinárodní den hudby

Filharmonie v šalině (zdroj: ČT24)

Brněnští filharmonici ve čtvrtek do ulic jihomoravské metropole doslova vyvezli muziku. Mezinárodní den hudby připomněli koncerty v tramvaji.

„Svou“ tramvaj má filharmonie na brněnských linkách už dva roky, nekoncertovala v ní poprvé. Posluchači, kteří si do koncertní tramvaje museli pořídit zvláštní jízdenku, si mohli vyslechnout celkem pět mini koncertů.

„Pro nás je to trochu odlehčení od seriózního uměleckého života a myslím si, že posluchačům to také přinese občerstvení,“ podotkl houslista Leoš Zavadilík. 

  • Mezinárodní den hudby vznikl z iniciativy největších skladatelů 20. století, mezi kterými byl i Dmitrij Šostakovič. Později v roce 1975 jej prohásilo UNESCO za platný mezinárodní svátek.  Od toho roku se slaví vždy prvního října a je věnován především klasické hudbě.

Na Komenského náměstí se představily flétny, na Malinovského zase houslové duo otce a dcery. S každou zastávkou začínal jiný koncert. Měnily se nejen tóniny a skladby, ale také vystupující. Filharmonici totiž cestou postupně přistupovali a vystupovali.

Filharmonická jízda městem byla zároveň živou pozvánkou na festival Moravský podzim, který startuje už v sobotu 3. října a nabídne dvacítku hudebních akcí.