Meryl Streepová se převtělila do Železné lady

Londýn – Herecký výkon dvaašedesátileté Meryl Streepové v roli bývalé britské premiérky Margaret Thatcherové vyvolává nadšení kritiků po celém světě. Úspěch sklidil snímek i během středeční předpremiéry v Londýně. Za dokonalé převtělení do hlavní role ve filmu Železná lady má podle mnohých Streepová téměř jistého Oscara.

Margaret Thatcherová v pojetí Meryl Streepové a režisérky Phillidy Lloydové nechce být dokonalou filmovou rekonstrukcí historie. Jde spíš o případovou studii kariéry jedné pozoruhodné ženy, která skvěle ovládla disciplínu politiky, obvykle vyhrazenou mužům. A to tak dokonale, že ji dodnes politikové využívají jako pravicovou modlu.

Mimořádně sympatická politička

Přestože Meryl Streepová nesouhlasí s politikou Thatcherové, obdivuje podle svých slov mnoho jejích vlastností. „Když někoho hrajete, nesoudíte ho, snažíte se jen dostat co nejvíce a nejblíže k pravdě, jak můžete,“ podotýká Streepová, která důkladně studovala gesta, vystupování i typický způsob řeči britské premiérky. Dokonce se snaží co nejpřesněji napodobit její anglický přízvuk. Přesto se její Margaret podle některých kritiků od originálu výrazně odlišuje - je totiž mimořádně sympatická.

Reportáž Petra Fischera (zdroj: ČT24)

Kritiky nejčastěji označují snímek jako až příliš uvolněné a možná přehnaně obdivné vyprávění o ženě, která od konce 70. let rozdělovala Británii, která ji ale také zreformovala, jak po desetiletích přiznali i labourističtí odpůrci Thatcherové.

„Během natáčení jsem si všimla, jak bouřlivé emoce vyvolávala. Lidé ji buď vnímali jako ikonu, nebo se na ni dívali jako na nestvůru,“ říká Streepová, již by podle režisérky Phyllidy Lloydové neměla minout zlatá soška: „Jestli za toto nedostane Oscara, tak už nevím, kdo by ho měl dostat.“ V českých kinech se film Železná lady objeví 1. března.