Oko nad Ostravou posedmé sleduje kameramany

Nejhorší fotbalový tým všech dob, vzpoura graffiti anebo studené vzpomínky. V Ostravě začíná sedmý ročník přehlídky Kamera Oko, festivalu zaměřeného na kameramanskou tvorbu.

Na zahájení vytáhl festival Tři vzpomínky. Francouzský milostný příběh z dospívání v období studené války natočil Arnaud Desplechin a kameramanka Irina Lubtchansky a světovou premiéru si odbyl v Cannes. Snímek je jedním ze šesti v soutěžním Oficiálním výběru, do něhož se dostal i zástupce české kinematografie. Rodinný film slovinského režiséra s pražskou FAMU Olma Omerzu podrobí jednu rodinu vztahové analýze. Pod drobnohledem kameramana Lukáše Miloty.

Rodinný film (2015, režie: Olmo Omerzu)
Zdroj: Ostrava Kamera Oko

Vedle Oficiálního výběru mohou diváci v Ostravě zajít také na soutěž krátkometrážních filmů, dopřát si Encore čili přídavek v podobě nejlepších titulů, které se v českých kinech objevily za poslední rok, a vidět lze i několik předpremiér. Například rumunské drama Aferim!, černobílý eastern o kolektivní paměti Rumunska byl oceněn na Berlinale. Nebo dokument Grey City o povstání graffiti umělců v Sao Paulu proti systematické likvidaci jejich děl.

Dokumentární sekce má Zaostřeno na sport, na fotbal zvláště. Do výběru zařadila třeba snímek Další gól rozhodne o “nejhorším fotbalovém týmu všech dob“ z Americké Samoy či portrét Zinedine Zidana, z něhož kamera nespustí oko po celý jeho zápas v dresu Realu Madrid.

Další gól rozhodne (režie: Mike Brett, Steve Jamison)
Zdroj: Ostrava Kamera Oko

Festival promítne i vítěze cen Asociace českých kameramanů – za rok 2014 jím je snímek Raluca kameramana Aleše Harta a režiséra Zdeňka Viktory. A v digitalizované verzi připomene práci kameramana Marka Jíchy na Kamenném mostě, hořké komedii Tomáše Vorla z poloviny 90. let.

Kamera Oko se na Ostravu zaměří do 1. října, mimo jiné v kinech v areálu Dolu Hlubina a ve Velkém světě techniky.