Ostrava ke spánku uKolíbá geometrické múzy

Šest let čekala Galerie výtvarného umění v Ostravě na to, až se do jejích výstavních prostor vrátí Stanislav Kolíbal. Umělec teď tak činí a od pátku vystavuje velkou retrospektivu díla pod názvem Sochy a kresby 1954–2015. Galeristé tímto způsobem chtějí oslavit Kolíbalovy devadesáté narozeniny, které připadají na 12. listopadu. Přehlídka děl potrvá až do 3. ledna 2016.

Kolíbal své výstavy většinou koncipuje do daných výstavních prostor a ne jinak je tomu v Ostravě. Domu umění navíc poskytl klíčové, ale i méně známé práce.

Výstava dokládá hlavní Kolíbalovy výtvarné aktivity, ale zdaleka nevystihuje rozsah a smysl toho, kam umělec ve svém výjimečném novátorství práce s prostorem a kresbou došel.
Galerie výtvarného umění v Ostravě

Sochař se aktuální přehlídkou vrací „na místo činu“. Narodil se totiž v Orlové na Karvinsku a část života strávil i v Ostravě. S městem spojil život ve válečných letech 1938 až 1945.

„Používá geometrické a abstrahující formy a zcela po svém se postupně dotýkal aktuální problematiky minimalismu, instalace, konstrukce a dekonstrukce či nejnověji eomodernismu,“ vyjmenoval Kolíbalovy přednosti kurátor výstavy Martin Dostál.

Od druhé poloviny 60. let bylo Kolíbalovo dílo zařazováno na mezinárodní expozice světového umění. Samostatně vystavuje od 60. let v západní Evropě a v 70. a 80. let měl pět individuálních výstav v New Yorku.

Kolíbal se ohlíží za dílem (zdroj: ČT24)