Komiksový Tintin zpívá v opeře

Tintin si zazpívá v opeře (zdroj: ČT24)

Původně komiksový hrdina Tintin se už objevil v televizi, ve filmu i v divadelním muzikálu. Belgický soubor ale nyní poprvé jeho doprodružství zpracoval jako operu. Dlouhých šestaosmdesát let poté, co ho jeho autor Hergé poprvé představil čtenářům.

Belgická společnost Opera for All (Opera pro všechny) si jako dárek ke dvacátým narozeninám z Tintinových příběhů vybrala Šperky madam Castafiore. Krádež klenotů operní zpěvačky se, stejně jako více než dvacítka dalších, odehrála nejprve na papíře. Kresleného reportéra Tintina stvořil v roce 1929 Belgičan s pseudonymem Hergé. 

Kouzlo komiksových příběhů brzy objevila televize. Na filmová plátna se Tintin dostal díky Stevenu Spielbergovi před čtyřmi lety, v plánu jsou další dvě pokračování, Tintin a Chrám slunce už příští rok.

Tintinova dobrodružství mimo komiks

Oblíbenou postavu si nenechalo ujít ani divadlo, vznikly podle ní dva muzikály. Autoři opery chtěli zůstat co možná nejvěrnější původní komiksové předloze. Tomu odpovídá i tempo představení, složené z krátkých a rychlých scén. 

„Tintin pořád o něčem přemýšlí a něco rozebírá. Je to náročné. Znám ho ale z kreslených knížek, takže jsem se nechal hodně inspirovat,“ říká o roli hlavního hrdiny dětský herec Amani Picci.

 Po ztracených špercích madam Castafiore pátrá opera pod širým nebem. Inscenace na zámku La Hulpe bude hrát do soboty 26. září.