Dvořákova Praha získala zlatou Svatovojtěšskou medaili

Mezinárodní hudební festival Dvořákova Praha získal zlatou Svatovojtěšskou medaili. Udělil mu ji kardinál Dominik Duka. ;crop;Nejvyšší církevní vyznamenání převzal v průběhu koncertu v Katedrále sv. Víta filantrop a spoluzakladatel festivalu Karel Komárek. Hudební přehlídka stále probíhá, v pondělí se na Pražském hradě představí Estonský filharmonický komorní sbor.

Komárek podporuje festival od samotného počátku. Jerho mecenášské zásluhy byly oceněny už v roce 2013 Zlatou medailí Mezinárodního výboru Kennedyho centra pro umění.

Medaile byla festivalu udělena za propagaci dobrého jména české kultury prostřednictvím díla geniálního hudebního skladatele Antonína Dvořáka, který inspiraci nalézal ve své hluboké víře v Boha.
Dominik Duka

Poslední tři festivalové dny

Festival pokračuje až do středy 23. září, kdy jej zakončí Česká filharmonie. Ještě předtím se v pondělí představí Estonský filharmonický komorní orchestr pod dirigentským vedením Tõnua Kaljusteho. Spolu s nimi zahraje i Symfonický orchestr Českého rozhlasu. 

„Koncert v katedrále na Pražském hradě se koná jen deset dní poté, co osmdesátiny oslavil Arvo Pärt, autor mimořádně působivé, komunikativní, meditativní a emotivní hudby. Pocta tomuto tvůrci je za spolupráce rozhlasových symfoniků svěřena Estonskému filharmonickému komornímu sboru, jednomu z nejlepších vokálních těles současnosti,“ lákají pořadatelé. 

Pocta Arvo Pärtovi na Dvořákově Praze (zdroj: ČT24)

Dvořákovu Prahu uzavře Česká filharmonie skladbami Antonína Dvořáka a Petra Illjiče Čajkovského. Taktovku bude držet Rus Semjon Byčkov, který patří k nejžádanějším dirigentům současnosti.