Aj Wej-wej dostal propustku do Londýna. Přivezl 90 tun umění

Začíná jedna z nejočekávanějších evropských výstavních událostí tohoto toku. V Královské akademii umění v Londýně vystavuje čínský umělec a disident Aj Wej-wej. Představování jeho děl v zahraničí není nijak neobvyklé, neobvyklé je, že je přítomen i on sám.

V Londýně představuje Aj Wej-wej výběr své tvorby od roku 1993,  tedy od doby, kdy se vrátil ze Spojených států do Číny a začal se potýkat s tamějším režimem. 

Koberec ve výstavním prostoru vytvořilo devadesát tun zpevňujících ocelových tyčí, které byly rozmačkány a zkrouceny při zemětřesení v čínské provincii S'-čchuan v roce 2008. Aj Wej-wej je narovnal a vytvořil z nich dílo znázorňující seizmické vlny, doplněné jmény obětí. 

„V jeho díle je velká citlivost. Pracuje s materiály tak, že je poeticky transformuje,“ domnívá se ředitel Královské akademie umění Tim Marlow. Fotografie z roku 1995 s názvem Upouštění vázy z dynastie Chan zachycují umělce, jak ničí dva tisíce let starou nádobu. Stejně jako při  Mao Ce-tungovy  kulturní revoluci mizely staré čínské budovy a umění. Z porcelánu pak Aj Wej-wej vyrobil kopie kostí nalezených na místě tehdejších pracovních táborů.

Vázy z období dynastie Chan přemalované Aj Wej-wejem
Zdroj: Daniel Azoulay/ISIFA/EPA

Co sám zažil jako disident, ukazuje prostřednictvím maket vězeňské cely nebo vyšetřovacích místností. Dílo Bezpečnostní kamera upozorňuje na více než dvacet kamer, kterými čínská policie sleduje jeho ateliér v Pekingu. Umělec tu svou vyrobil z mramoru pocházejícího z lomu, jenž dodával materiál na výstavbu pekingského Zakázaného města i Maovy hrobky.

Podle Tima Marlowa by návštěvníci výstavy neměli pro politický kontext zapomínat na umění. „Jako umělec není doceněn, protože ho všichni znají hlavně jako politickou osobu,“ obává se. „V Británii nikdy nebylo jeho dílo představeno jako celek.“ 

Aj Wej-wej bude vystavovat i v Česku

Šíři Aj Wej-wejovy tvorby budou moci návštěvníci Královské akademie poznávat od 19. září do 13. prosince. Na vernisáž dorazí umělec osobně, před dvěma měsíci mu čínské úřady překvapivě vrátily cestovní pas, který mu zadržovaly od roku 2011. Tehdy byl vězněn za údajné daňové podvody. Byla mu uložena pokuta ve výši 15 milionů jüanů (59,3 milionu Kč).

Aj Wej-wej vystavuje v Londýně (zdroj: ČT24)

 Z Londýna zamíří Aj Wej-wej do dalších evropských zemí, včetně Česka. Každou výstavu má doplnit dílo vyrobené přímo pro daný prostor, v Česku jej vytvoří v roce 2017 speciálně pro Národní galerii.

O své dojmy se Aj Wej-wej, velký příznivce sociálních sítí, jistě podělí. I návštěvníky londýnské výstavy vyzývá, aby si exponáty fotili a sdíleli je. Věří totiž, že tak je budou moci třeba vidět i utiskovaní lidé v Číně a že zájem veřejnosti možná pomůže i k většímu zájmu politiků o porušování lidských práv.