Film Václav bude soutěžit v Číně

Praha - Pořadatelé 11. ročníku mezinárodního filmového festivalu v Šanghaji vybrali do hlavní soutěže film Jiřího Vejdělka Václav. Festival se bude konat od 14. do 22. června, dvěma Českými lvy oceněný snímek na něm budou reprezentovat producent Jaroslav Bouček a představitel bratra hlavního hrdiny Jan Budař.

Film, jehož příběh vytvořil režisér Jiří Vejdělek společně se scenáristou Markem Epsteinem, vznikl podle skutečných událostí. K příběhu muže s lehkou mozkovou dysfunkcí, kterého konflikt s bratrem dostane do vězení, se režisér se scenáristou dostali díky svému spolužákovi z FAMU. Ten se v prezidentské kanceláři seznámil s několika příběhy lidí, jimž Václav Havel udělil milost.

Kromě Ivana Trojana (oceněného Českým lvem 2007 pro nejlepšího herce v hlavní roli, Cenou za nejlepší herecký výkon na 21. ročníku festivalu českých filmů Finále Plzeň 2008) a Jana Budaře (oceněného Českým lvem 2007 pro nejlepšího herce ve vedlejší roli) ve filmu hrají Emília Vášáryová, Jiří Lábus, Soňa Norisová, Petra Špalková a další.

Koprodukční film České televize zhlédlo od jeho prosincové premiéry v kinech přes 300 tisíc diváků a koncem května jde do videodistribuce. Bude uveden na všech festivalech v České republice: v červnu na festivalu filmů pro děti a mládež ve Zlíně, v červenci na MFF v Karlových Varech, v srpnu na Letní filmové škole v Uherském Hradišti a v září na festivalu evropských filmových úsměvů v Mladé Boleslavi.