Osamělá Heliopolis. Syrská válka vyhání turisty z Libanonu

Jedny z nejzachovalejších antických památek světa, chrámy v libanonském městě Baalbek, osaměly. Dříve tam proudily denně stovky turistů, dnes se odváží pouze desítky. Konflikt v Sýrii zastavil turistický ruch i za hranicemi.

Antické sloupy uprostřed údolí Bikáa připomínají slávu a velkolepost římské říše i záhady, které dodnes obklopuje původ místních kamenů. V kdysi slavné římské Heliopoli (Město Slunce), jejíž původní název Baalbek je odvozen od pohanského boha Baala, ohromují zejména antické chrámy Jupiterův, Venušin a Bakchův.

Archeologické skvosty zapsané na seznamu UNESCO ještě před pár lety lákaly až dva a půl milionu turistů ročně. V poslední době dorazí pouhá třetina. Kvůli nedaleké hranici s válčící Sýrií zájem o slunné město a jeho chrámy výrazně opadl.

„Před syrskou válkou tu bylo hodně turistů. Ale konflikt nás hodně zasáhl. Za poslední dva roky se turismus velmi omezil,“ říká průvodce Mohammad Wehbe. Ve vytížených dnech se průvodci dočkají dvou až tří skupin turistů. Ostatní se bojí terorismu, bombardování nebo nedaleké bývalé bašty Hizballáhu.

Neohrožený jazz

Návštěvníci, kteří do města přesto dorazí, však obavy z útoku rozptylují. „Kdybych se opravdu bála, tak bych sem nejezdila a nebrala bych s sebou děti. Ale jsou tu všechny, a to místo jim připadá velmi krásné, stejně jako mně,“ říká turistka Sabine Keiserová.

Syrská válka vyhání turisty z Libanonu (zdroj: ČT24)

Vlít nový život mezi ruiny se místní snaží i pomocí obnoveného hudebního festivalu, na který přijely jazzové hvězdy z různých koutů světa. „Lidé jsou moc milí. Viděl jsem tu sice více tanků, než jsem byl v poslední době zvyklý, ale je to tu krásné,“ říká Al McKay, kytarista kapely Earth, Wind & Fire.

Průvodci se však bojí, že s posledním koncertem zmizí i zahraniční turisti a s turisty zmizí i jejich práce. V obnovu turismu před koncem války totiž nevěří nikdo. Válka navíc neohrožuje pouze turistický ruch, ale likviduje přímo vzácné památky. Na začátku září bylo potvrzeno, že islámští extremisté zničili Belův chrám v syrské Palmýře.

Občanská válka v Sýrii si za čtyři roky vyžádala více než 240 tisíc mrtvých, včetně životů 12 tisíc dětí, a donutila polovinu Syřanů utéci ze svých domovů. Boje propukly po krvavém potlačení protivládních demonstrací v březnu 2011. Následovala armádní vzpoura a brutální občanská válka. V současnosti proti sobě na rozbitém území bojují vojska režimu Bašára Asada, povstalci, Kurdové a radikální islamisté.