Ivan Král měl s Havlem společnou lásku - Rolling Stones

Praha – O hudbě, ale i o knihách si rád se svým přítelem Václavem Havlem povídal český hudebník Ivan Král, který proslul jako baskytarista skupiny Patti Smith Group v sedmdesátých letech. Jak uvedl v exkluzivním rozhovoru pro ČT24, jejich největší společnou láskou ale byla kapela Rolling Stones.

Společně se svou rodinou emigroval Ivan Král těsně před uzavřením československých hranic v roce 1968 do New Yorku. Na první setkání s Václavem Havlem vzpomíná s úsměvem: „Jednou jsme se v klubu na Újezdě poprali s Magorem (Ivanem Martinem Jirousem, pozn. redakce). On říká: “Ty hajzle jeden, my jsme bojovali proti komunismu a ty ses tam válel v Americe…„ Pak mi zašeptal kamarád Jiří Chmel, který žije v Rakousku: “Tak jsem Ti něco slíbil: Je dole.„ A koukám, tam je Václav s vínem a nikde nikdo,“ líčí Král, který byl tehdejším prezidentem podle svých slov fascinovaný.

Václava Havla označuje Král za svého velkého kamaráda. Spojovala je nejen láska k hudbě. „Po vystoupení Havla v americkém Kongresu všichni vstali a tleskali. Byl jsem na něj tak hrdý, takovou řeč jsem ještě neslyšel. Američani najednou věděli, co je Československo. I v mnoha jiných státech - když se řeklo Václav Havel, to bylo Československo,“ vyzdvihuje Král.

Rozhovor s Ivanem Králem (zdroj: ČT24)

Potvrzuje tak slova Keitha Richardse: „Havel je možná jediná hlava státu, kterou vůbec napadlo přednést projev o tom, jakou roli sehrála rokenrolová muzika v politických událostech, které vedly k revolucím ve východoevropském bloku. Je to také jediný politik, u kterého jsem hrdý, že jsem se s ním sešel.“

Český rocker Ivan Král, který žije v USA, byl také jedním z režisérů dokumentárního filmu The Blank Generation z roku 1976 a byl nominován na Českého lva v roce 2001 v kategorii Nejlepší hudba k filmu Kabriolet. Dnes večer vystoupí k poctě Václavu Havlovi v pražské Lucerně.

Vydáno pod