V Lucerně vzpomínali lidé, které měl Václav Havel rád

Praha – Závěrem piety k úmrtí bývalého prezidenta byl večer, kterým vzdali poctu Václavu Havlovi umělci v pražské Lucerně. Havlovi přátelé a rodina připravili ve všech prostorách paláce multikulturní akci v čele s kapelami, které měl exprezident rád. Brány Lucerny se pro veřejnost otevřely v 17:30. Během večera se střídali nejen hudebníci, ale i divadelníci, filmoví tvůrci a fotografové. Zahájení si vzalo na starost Divadlo Husa na provázku z Brna, před 20 hodinou, kdy začal přímý přenos České televize již vystupili ve Velkém sále od 18:30 Tata Bojs, 18:50 Dan Bárta a Robert Balzar, 19:00 Garage & Tony Ducháček, 19:45 David Koller. Přímý přenos koncertu z Velkého sálu Lucerny vysílala Česká televize od 20:00 do 22:00 hodin na programu ČT1.Celý koncert, tedy i po skončení přenosu na ČT1, mohli lidé sledovat živě i na portálu ČT24.

Akci zorganizoval prezidentův bratr Ivan. Čtyři tisíce vstupenek, které byly k dispozici, byly okamžitě rozebrány. Zájemci, na které se lístky nedostaly, ale koncert sledovali i prostřednictvím přímého přenosu, který zprostředkovala Česká televize, a to od 20:00 do 22:00 na programu ČT1. Na závěr přenosu na ČT1 vystoupila Suzanne Vega a s novým textem napsaným přímo pro tuto příležitost Ivan Král.

Ve střední části Václavského náměstí navíc byla umístěna velkoplošná obrazovka. Jak uvedl spoluorganizátor večera Ladislav Špaček, pokud se během večera uvolnily prostory Lucerny, byli dovnitř vpuštěni další zájemci bez vstupenek. Večer skončil před půlnocí ve všech sálech i v pasáži Lucerny.

Suzanne Vega, která se zúčastnila i samotného pohřbu, zazpívala á kapela a poděkovala za tento večer všem přítomným. Ve Velkém sále večer završila legendární kapela The Plastic People of the Universe, která Václava Havla prohlásila za svého nehrajícího člena. Z dalších kapel vzpoměli na Havlovu osobnost i Tata Bojs, Monkey Business nebo skupina Garage.

Zněly Havlovy texty, v kině se promítaly dokumentární snímky a střídaly se herecké soubory s ukázkami z Havlových her - Divadlo Andreje Kroba se Zahradní slavností, Kinokavárna patřilo Buchtám a loutkám s Havlovými jednoaktovkami. Divadlo Husa na provázku přivezlo Havlovu grotesku Prase. Na památku prezidenta se rozezněl taky Lucerna Music Bar. Celý program k dispozici zde.

Vydáno pod