Suzanne Vega: Havel byl opravdovou inspirací v životě

Praha – „Připadám si trošku jako Marilyn Monroeová, když zpívala prezidentu Kennedymu,“ uvedla před pěti lety zpěvačka Suzanne Vega, než zazpívala Václavu Havlovi k narozeninám. Nebude chybět ani dnes na posledním rozloučení s bývalým prezidentem. „Přátelství s ním pro mne bylo velmi smysluplné,“ podotkla v rozhovoru pro ČT24.

Suzanne Vega se v roce 2009 účastnila speciálního vzpomínkového večera v Pražské křižovatce, který se konal k připomenutí dvacátého výročí pádu komunismu. Pozval ji do Prahy právě Havel. „Zazpívala jsem mu písničku Tom´s Diner. Odehrává se poblíž Kolumbijské univerzity, kam se měl také vypravit,“ doplnila.

Vzpomínat na sametovou revoluci před dvěma roky přijel i rocker Lou Reed. Ten se ale z účasti na pohřbu omluvil. „Lou Reed byl pro něj významný, i já si ho vážím, protože ve svých písních říká pravdu. To nejsou nějaké popové písničky, to jsou písně o skutečných věcech, o takových, co lidé nechtějí slyšet. Říkat pravdu, to má velikou sílu,“ uvedla v rozhovoru Vega.

Rozhovor se Suzanne Vega (zdroj: ČT24)

Suzanne Vega o Václavu Havlovi

„Představoval váš boj, trpěl ve vězení, zachoval si svou vizi celá ta dlouhá léta a také dokázal dovést Čechy a Slováky k vizi demokracie. Byla jsem ráda, že mohu také trošku přispět. Byli jsme šťastni, že jsme ho znali tak dlouho. Byl opravdovou inspirací v životě.“

Suzanne Vega vystoupí i dnes, a to během vzpomínkového večera v pražské Lucerně. „Znovu zahraji Tom´s Diner, to je písnička, kterou všichni znají a je zde spojitost s panem Havlem. Ráda bych také zazpívala song David,“ dodala.