Rok s Novým divadlem v Plzni: Lichotivá bilance má i vady

Rok s Novým divadlem v Plzni (zdroj: ČT24)

Nové divadlo v Plzni má za sebou rok provozu. Vyslechlo si kritiku na netradiční vzhled, na potíže s technologiemi i výtky ohledně ztráty dotací. Scéna ale také nabídla nebývale vysoký počet premiér, umělcům poskytla kvalitní zázemí a prokázala vysoký potenciál pro kulturní akce.

Moderní budova nahradila zastaralé a v mnohém nevyhovující Komorní divadlo. Od té doby v ní diváci zhlédli 29 premiér, což je o 13 více než v předešlých letech. „Jsou představení, která dáme o půlnoci do prodeje na internetu a za patnáct minut je tento titul vyprodán,“ popsal ředitel divadla Martin Otava.

Soubory si musely zvykat na nejmodernější divadelní techniku v Česku, i když se to neobešlo bez potíží – opona a pohyblivé jeviště nefungovaly tak, jak měly. Po odstranění problémů ale divadelní budova funguje v plné míře. „Znamená to jistotu pro divadlo J. K. Tyla na dlouhá desetiletí,“ říká náměstek primátora pro kulturu Martin Baxa.

Zbývá už jen dořešit nevyhovující bezbariérový přístup do nižších řad divadelního sálu. Lidé na vozíku se dolů nedostanou vůbec a starší lidé mají problémy.

Nové divadlo v Plzni (Divadlo J. K. Tyla)
Zdroj: ČTK

A zase ty finance…

Další věcí, se kterou se plzeňské divadlo stále ještě potýká, jsou dotace. Městu totiž hrozí, že kvůli údajným chybám v dokumentaci bude muset vrátit evropské dotace ve výši 200 milionů korun. Radnice se proti vrácení peněz ale brání. Jedná kvůli tomu s ministerstvem financí a regionálním operačním programem. Stojí si totiž za svým názorem, že v ničem nepochybila a svůj postup si obhájí.