Mahlerův rok završí Tři Pintové

Praha – V pražské Státní opeře (SOP) se dnes uskuteční předpremiéra opery Tři Pintové, jejíž moderní podoba vznikla ve spolupráci zkušeného inscenačního týmu Jiřího Nekvasila a Daniela Dvořáka. Méně hraná opera Carla Marii von Webera dokončená Gustavem Mahlerem je prvním z plánovaných šesti uvedení tohoto díla. Tři Pintové se na scénu Státní opery vracejí po sto dvaceti třech letech, tehdy tu teprve druhé provedení dirigoval sám Gustav Mahler.

Premiéra opery, jež je dramaturgickou raritou i ve světových operních domech, završí rok stého výročí Mahlerovy smrti. Někteří o ní mluví jako o jediné opeře Gustava Mahlera, jiný jako o typickém dílu Carla Marii von Webera. Ten měl ale Tři Pinty hotové víc v hlavě než na papíře. „Rodina po jeho smrti usilovala o to, aby dílo někdo dokončil. Jedním z adeptů byl například Gustav Mayerber. Pak se k tomuto úkolu dostal Gustav Mahler,“ popisuje režisér Jiří Nekvasil.

Tehdy šestadvacetiletý Mahler zrekonstruoval operu pomocí jiných Weberových partitur. Díky tomu tak působí třeba na rozdíl od Puciniho Turandota dokončeného Berliozem jako od jednoho autora. „Dokonce Mahler vzpomíná, že byl překvapen, že kritika za weberovské označila části, které jsou více jeho než Weberovy, a naopak,“ doplnil Nekvasil.

Reportáž Terezy Radvákové (zdroj: ČT24)

Nové nastudování přenáší zápletku romantické opery do současnosti. Postavy tří pintů jsou studenti, kteří vyrazili na prázdninovou cestu po Španělsku. V hudbě samotné ale nic španělského není. Její kontrast s prostředím, kde se příběh opery odehrává, se odráží hlavně v použitých dekoracích. V hlavních rolích se představí Miloš Horák, Roman Vocel, Václav Sibera či Martin Šrejma. Hlavní ženskou roli Clarissy ztvární Jana Sibera v alternaci s Michaelou Katrákovou.

Premiéra Tří Pintů se v SOP připravuje na 12. ledna 2012. Jedna z repríz se odehraje 7. února již v 11:00, aby se s dílem měli šanci seznámit i mladší diváci. Poslední představení je naplánováno na 31. května jako součást programu festivalu Pražské jaro.

C. M. von Weber, G. Mahler: Tři Pintové
Zdroj: ČT24/SOP

Příští rok se uskuteční v SOP ještě další tři premiéry. Baletní premiéra Minkusova Dona Quijota je naplánovaná na 16. února, koncertní uvedení opery Ambroise Thomase Mignon zazní 1. dubna k 20. výročí vzniku SOP. Operní repertoár se dále rozšíří o dva příběhy vášnivé lásky a smrtelné žárlivosti - jednoaktová opera Sedlák kavalír Pietra Mascagniho a Komedianti Ruggiera Leoncavalla budou mít premiéru 14. června 2012.