Národní divadlo Brno startuje novou sezonu a přináší emoce

V nové sezoně představí Národní divadlo Brno celkem 16 premiér. Zatímco první odehraje tamní soubor už příští týden, na některé si diváci musí počkat až do jara. Ukázky toho, co umělci zatím stihli nastudovat, ale uvidí už dnes na velkolepém zahájení. Další divadelní sezonu odstartuje koncert pod širým nebem na prostranství před Janáčkovým divadlem.

První premiéra, kterou Národní divadlo Brno uvede na svých prknech, nese jednoduchý název – Veroničin pokoj. Za ním se ale skrývá příběh přecházející z poklidného seznámení v drama, u kterého není do poslední chvíle jasné, zda to, co vidíme, je skutečné.

Studenti Susan a Larry se v restauraci seznámí se správci honosné usedlosti, kteří jim tvrdí, že Susan je podobná dceři majitelů domu Veronice, jež zemřela v padesátých letech. Dívka chce starému páru pomoci a navzdory Larryho obavám přijme podivný návrh – proměnit se na jedno odpoledne ve Veroniku. Veroničina sestra Cecílie totiž umírá na rakovinu, blouzní a věří, že Veronika stále žije. Jenže když se dveře, za nimiž se Susan připravovala na svoji „roli“, otevřou, všichni se k dívce chovají, jako by byla skutečně Veronikou. A navíc jí všichni tvrdí, že je rok 1957...
Veroničin pokoj, Národní divadlo Brno

Dalším tahákem letošní sezony by měla být Janáčkova Její Pastorkyňa, nastudovaná v českém originále. Premiéra jednoho z nejslavnějších děl Leoše Janáčka bude na začátku října. V Brně byla také hra uvedena v roce 1904. Pak ale trvalo dlouhých 12 let, než bylo skladatelovo úsilí odměněno zaslouženým úspěchem na dalších domácích i zahraničních scénách.

O dva měsíce zazní v sále brněnského divadla také opera Hubička od dalšího významného skladatele Bedřicha Smetany. 

Baletní soubor Národního divadla v Brně zase představí nejen tanec pro šest mužů, šest žen a šest kordů pojmenovaný Petite Mort. Další choreografie Masculine Feminine zkoumá rozdíly mužského a ženského světa nevyhnutelně dané naší biologickou předurčeností. Cyklus představení pak završí mikropříběh Spolu o vítězstvích a prohrách, hledání a nacházení, společných prožitcích a zkušenostech.

Na bezplatný zahajovací koncert Národního divadla Brno mohou zájemci přijít už dnes. Pod širým nebem vystoupí sólisté, orchestr a sbor pod taktovkou šéfdirigenta Marka Ivanoviče. Připraveny jsou také ukázky z baletních inscenací. Hostem koncertu bude herec Vladimír Javorský, který v Brně vystupuje v inscenaci Čarokraj.