Deset malých černoušků je dvakrát číslo jedna. Pro čtenáře i BBC

Nejoblíbenější a zároveň nejprodávanější detektivka Agathy Christie? Deset malých černoušků, ukázalo celosvětové hlasování, které proběhlo u příležitosti spisovatelčina 125. výročí narození. BBC One se rozhodla vítězný titul přetvořit do filmové podoby a natáčí seriál.

Pro Deset malých černoušků hlasovalo 3211 lidí z celkového počtu 15 tisíc respondentů. Román z roku 1939 suverénně porazil ostatní kriminální příběhy z bibliografie britské královny detektivky. Na druhém i třetím místě se umístily Vražda v orient expresu (15,6 procent hlasů) a Vražda Rogera Ackroyda (8,2 procent hlasů). Poslední jmenovanou měla v největší oblibě prý samotná autorka.

BBC One hodlá třídílnou adaptaci v Británii vysílat už v zimě. Natáčí se v Devonu a Cornwallu a budou v něm mimo jiné hrát Aidan Turner (Poldark, trilogie o Hobbitovi) a Charles Dance (Hra o trůny, Kód Enigmy).

Deset malých černoušků je nejúspěšnější knihou Agathy Christie. Na celém světě se prodalo přes 100 milionů jejích výtisků. Jedná se tak o nejlépe prodávanou detektivku všech dob. Její vznik byl pro Christie složitý. Poté však prohlásila, že ji má ráda právě kvůli „obtížné technice, která pro ni byla výzvou“. 125. výročí jejího narození připadá na 15. září.