Pratchettovo poslední na shledanou

Vyšla poslední kniha Terryho Pratchetta (zdroj: ČT24)

Mrakoplaš, Smrť, Bábi Zlopočasná nebo Pleskot Řiťka. Jména, která jsou fanouškům série Úžasná Zeměplocha dobře známá. A její autor Terry Pratchett své čtenáře potěší znovu. V noci na čtvrtek vyšla jeho poslední kniha, téměř půl roku po jeho smrti.

The Shepherd's Crown, jak se příběh jmenuje, se začala prodávat přesně o půlnoci. Jde již o 41. knihu odehrávající se ve fiktivním světě Zeměplochy, světě podobném geologické pizze, kterou na zádech nesou čtyři sloni, stojící na krunýři obrovské želvy. Řada fanoušků se vydala v noci do obchodů v Londýně, Oxfordu či australském Perthu, aby poslední díl své oblíbené knižní série měli co nejdříve.

Pro mnoho z nich jde přitom o velice emotivní událost. Knihkupectví v Perthu dokonce každému zákazníkovi nabízelo zdarma balení kapesníčků, jelikož podle zaměstnanců obchodu jde o „skutečné rozloučení“.

Sbohem,“ řekl Mort a užasl, když ucítil, jak se mu svírá hrdlo. „Je to takové smutné slovo, co?“MÁŠ PRAVDU.Smrť se usmál, protože, jak už bylo tolikrát řečeno, neměl na vybranou. Ale tentokrát to pravděpodobně myslel upřímně.JÁ MÁM RADĚJI NA SHLEDANOU.
Z Pratchettovy knihy Mort

Jeden z fanoušků Pat Harkin uvedl pro BBC, že si bude knihu vychutnávat jako dobré víno. „Slyšel jsem některé fanoušky, kteří říkali, že začnou číst a nepřestanou, dokud ji nedočtou. Také jsem slyšel, jak někdo říkal, že nikdy nedočte poslední stránku, aby Terryho příběh nikdy neskončil,“ dodal Harkin.

Na pokraji sil

Rob Wilkins, Pratchettův přítel, v noci předčítal ukázky z textu. „Bylo obtížné knihu dokončit, protože Terryho zdraví se v posledních letech horšilo. Přesto si psaní dál užíval,“ nepochybuje. Kniha byla podle něj dokončena zhruba z devadesáti procent, když už zdraví nedovolilo Pratchettovi pokračovat v práci. „Nebyl schopen ji doladit tak, jak by si přál, a bylo tam několik myšlenek, na které chtěl navázat, ale už nedostal příležitost,“ dodal Wilkinson.

Podle něj tu navíc autor nechal „odporné množství“ nedokončené práce. On sám prý ví o deseti titulech a mnoha poznámkách a úryvcích textu.

Terry Pratchett zemřel letos v březnu ve věku 66 let po dlouhém boji s Alzheimerovu chorobou. Proslul především svou kolosální sérií Úžasná Zeměplocha, která původně začínala jako parodie různých fantasy románů a posléze se proměnila v satirický pohled na moderní život.

Terry Pratchett se narodil roku 1948 v Anglii. Po studiích pracoval jako novinář v několika regionálních redakcích a nějakou dobu také působil ve funkci tiskového mluvčího jaderné elektrárny. Později se začal živit psaním. V roce 1983 vyšla první kniha ze série Úžasná Zeměplocha s názvem Barva kouzel. Pratchett za své dílo obdržel v roce 1998 Řád britského impéria. V roce 2007 mu byla diagnostikována Alzheimerova choroba. O dva roky později jej královna Alžběta II. jmenovala rytířem.

Terry Pratchett
Zdroj: ČT24