Začátek sezony patří v Janáčkově divadle dělníkům

Pět zrušených představení a víc než půlmilionová ztráta. Začátek sezony, jakého se obávali, se v Janáčkově divadle v Brně stal skutečností. Opravy jevištní techniky se protáhnou až do září, umění tak musí ustoupit dělníkům. Divadlo nabídne abonentům v průběhu roku náhradní představení, jiný titul si budou moci vybrat i majitelé běžných vstupenek.

„Na jaře se protáhly přípravy projektu, který se vracel k dopracování, aby v něm nebyly skuliny pro vícepráce a tím i vícenáklady. Tím jsme ztratili zhruba měsíc. O další dva drahocenné týdny jsme se zdrželi, když se jedna z neúspěšných firem odvolala," vysvětlil ředitel Národního divadla Brno Martin Glaser.

Deset dnů, během kterých potřebují mít dělníci jeviště Janáčkova divadla jen pro sebe, tak vyšlo až na polovinu září. „Bohužel budeme muset zrušit pět představení zejména pro naše předplatitele, což nás velice mrzí, ale věřím, že do konce roku jim to vynahradíme. Zároveň přicházíme o jeden lukrativní pronájem," popsal těžkosti Glaser, podle něhož je předběžný odhad ztrát za zrušená představení 600 až 700 tisíc korun.

O opravách hovoří ředitel divadla Martin Glaser (zdroj: ČT24)

Opravy takzvaných tahů, tedy technologie, díky které se na scéně pohybují velké kulisy, probíhají dvě desítky metrů nad jevištěm. Zatímco dvanáct let staré motory a lana toho vydrží ještě spoustu, zastaralý ovládací systém potřeboval vyměnit. Celkem jde o čtyři kilometry elektrických kabelů a 600 metrů datových drátů. Oprava přišla pomyslných pět minut po dvanácté: v květnu už technika vypověděla službu a muselo se kvůli ní zrušit představení.

Ve špatné kondici je ale celé Janáčkovo divadlo. Nevyhovuje hlavně zázemí. Některému vybavení je už přes padesát let a brněnští divadelníci si stěžují, že v případě návštěvy zahraniční hvězdy nejsou zákulisní prostory dost reprezentativní.

Operní a baletní scénu proto čeká velká rekonstrukce, která skončí až za tři roky. Janáčkovo divadlo se do té doby dvakrát na půl roku uzavře. Další z budov Národního divadla Brno – historické Mahenovo divadlo – přijde na řadu potom.

  • První vize se objevily už na počátku století, mezi lety 1910 až 1958 se odehrálo sedm architektonických soutěží na návrh podoby nového divadla.
  • Budova brněnského Janáčkova divadla v Rooseveltově ulici v Brně byla nakonec postavena v letech 1961 až 1965 podle návrhu architekta Jana Víška.
  •  V divadle se nachází hlediště pro 1383 diváků, které je koncipované jako stupňovitý amfiteátr s věncem lóží. 
  • Nosná konstrukce se skládá ze železobetonového skeletu s výplňovým zdivem, na povrchy exteriérů a interiérů jsou použity materiály jako kámen, dřevo, ocel, sklo a hliník. Obložení a dlažby jsou ze žuly, černého syenitu a vápence. Dřevěná obložení jsou z jilmu a ořechu.