Kaplického knihovna na Letné bude. Vyvolá nový cirkus

Pozvánka na Letní Letnou (zdroj: ČT24)

Jaké by to bývalo bylo, kdyby tolik diskutovaný blob v Praze opravdu stál? Na jeden večer nikdy nerealizovanou knihovnu architekta Jana Kaplického postaví festival nového cirkusu Letní Letná. Videomappingovým projektem zahájí 12. ročník, který celkem nabídne více než 130 představení.

S návrhem na novou budovu Národní knihovny zvítězil Jan Kaplický v roce 2007 v architektonické soutěži, jeho „blob“ či „chobotnice“ se ale nikdy na pražské Letné stavět nezačal, zůstal jen předmětem místy vášnivé diskuse svých zastánců a odpůrců. Jednorázový audiovizuální projekt 16. srpna večer knihovnu opět připomene - videomappingem „Oko nad Prahou“, promítaným na šapitó britského souboru NoFit State Circus. Jejich stan na Kaplického stavbu odkazuje i tvarem.

Šapitó NoFit State Circus má připomenout nepostavenou Kaplického knihovnu.
Zdroj: Letní Letná

Videomapping, přístupný zdarma, doprovodí také veřejná výměna knih, které si diváci s sebou donesou. Akcí odstartuje 12. ročník festivalu Letní Letná, přehlídky zahraničních i domácích novocirkusových souborů.

Poprvé se české publikum seznámí kromě zmíněného NoFit State Circusu také s francouzským souborem Compagnie Rasposo. Na jeho drsné a živočišné představení Morsure si budete moci přečíst na webu ČT24 recenzi, stejně jako na nový tuzemský projekt, v němž se spojila režijní dvojice SKUTR a Loser Cirque Company. „Je to příběh malého kluka před zdí, pro dospělé publikum taková vzpomínka na to, co se jim v dětství zdálo,“ prozradili tvůrci o premiéře Walls & Handbags, která se odehraje v pondělí 17. srpna.

Přehlídka Letní Letná potrvá až do 3. září.