Klementinum hostí výstavu zaniklých kostelů

Praha – Mezi lety 1945 a 1989 došlo v Československu ke zničení až pěti set sakrálních staveb. Málokdo ale ví, že polovina z nich se nacházela na území severních Čech. Právě jejich osud teď na unikátních fotografiích a dokumentech mapuje výstava Zničené kostely severních Čech v pražském Klementinu. Občanské sdružení spojené s výstavou přišlo také s nápadem hledat s dětmi zaniklá boží muka a znovu je stavět. S přesvědčením, že ten, kdo svůj domov staví, ho nikdy nebude bořit.

„Síť kostelů v severních Čechách byla ještě v 18., 19. století podobná, jako dneska vnímáme krásné jižní Čechy. Byla silná, byla živoucí,“ podotkl kurátor výstavy Michal Stehlík. Na jednom místě v okolí Verneřic stálo osm kostelů. Každoročně se zde konaly masové poutě. „Bylo to mimořádné místo v celé krajině, kde bylo osm kostelů na malém místě. (…) Z toho uprostřed byl poutní kostel Nejsvětější Trojice ve Verneřicích, kde ještě z dob 20. a 30. let jsou zaznamenány třicetitisícové poutě,“ dodal Stehlík.

Sedm z osmi kostelů šlo k zemi během roku a půl

Kostely nebránily těžbě uhlí ani přehradě, což  byl pro severní Čechy netypický případ. „V církevních pramenech je prokázáno přes 360 zázračných uzdravení a tenhle kostel byl odstřelený v roce 1979 o vánočních svátcích, protože církevní tajemník, který dostal povolení v roce zbořit tři kostely, už se dostal do časového presu,“ vysvětlil organizátor výstavy Tomáš Hlaváček.

Farář v nedalekých Merbolticích úřadům nabídl, že za peníze určené na likvidaci kostel sám opraví. Barokní stavba padla k zemi v prosinci 1975. Doba je ale podle Stehlíka už naštěstí jiná. „Ta mise výstavy je taková: Pochopme to, pojmenujme to, ale zároveň si řekněme spíš pozitivně. Jsou tady už nové generace a lidi, kteří mají vztah k tomu, kde žijí,“ míní Stehlík.