Geislerová chrání svou dceru před Polednicí a vlastní myslí

Aňa Geislerová točí Polednici (zdroj: ČT24)

Režisér Jiří Sádek začal natáčet nový snímek Polednice. Do hlavních rolí obsadil Annu Geislerovou a Danielu Kolářovou. Příběh o hranici vlastního šílenství a mysteriózního zla se na promítací plátna dostane 3. března 2016.

Démonické strašidlo polednice, které podle lidových pověr straší děti v pravé poledne, se ve snímku naposledy objevilo ve filmovém zpracování Kytice režiséra Františka Brabce v roce 2000. Ta Jiřího Sádka je zasazena do přítomnosti, přesto je opředena tajemstvím. 

Scénář Michala Samira se soustředí na matku Elišku s dcerkou, které se po několika letech vracejí do rodné vesnice svého manžela, aby se celá rodina pokusila začít znovu. A právě tam ji kromě sousedů čeká setkání s místní pomatenou ženou, která s sebou nese tíhu dávného neštěstí.

„Kolem Elišky, vystavené traumatům z osamělosti a postupně vysilované boji s nekonečnými úředními stereotypy, se postupně začínají spřádat sítě prokletí. Podaří se Elišce zachránit sebe i dceru před mysteriózním zlem dřív, než ji zcela ovládne stín polednice, anebo vlastní šílenství?“ ptají se tvůrci.

„Líbí se mi zpracování tradičních věcí jiným pohledem. A dívat se na polednici částečně i jako na krizi mateřství, kdy se to nedá zvládnout a je toho moc a někdy to končí tragédiemi, to mě zaujalo,“ říká o své roli Anna Geislerová. Realizační tým se dívá na polednici psychologicky, spíš jako na diagnózu matky v nelehké životní situaci.